Pokud se motocyklové závody v Brně příští rok neuskuteční, bude to mít pro Brno a blízké okolí velký ekonomický dopad. Grolich si toho je vědomý, ale v krajském rozpočtu pro příští rok bude nová koalice kvůli nynější koronavirové pandemii spíše škrtat, než aby navyšovala výdaje. „Pokud se za akci nepostaví stát, ten nás připraví o MotoGP. Měl z ní největší daňové výnosy," reagoval Grolich.

Závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně.
Opravu závodní trati Brno nezaplatí. Je to konec Velké ceny?

Redaktoři Rovnosti oslovili s žádostí o vyjádření také představitele ministerstva pro místní rozvoj. Ti však v úterý ani ve středu na otázky nereagovali.

Brněnská primátorka Markéta Vaňková krok města v úterý vysvětlila výpadkem příjmů městského rozpočtu kvůli koronavirové situaci. „Nejsme připravení investovat do opravy dráhy jakoukoliv částku. Počítáme stále s tím, že na MotoGP poskytneme třicet milionů korun, ale tato částka nepokryje opravu,“ řekla Vaňková.

Jakub Gurecký při své přemiéře v Northern Talent Cupu zaujal.
Nástupce Abrahama nebo Kornfeila? Závodník Gurecký v šampionátu talentů zaujal

Posledních pět let brněnský závod pořádá spolek, za kterým stojí kraj a město Brno.

Podle Vaňkové by bylo optimálním řešením, aby opravu dráhy zaplatil Automotodrom Brno jako vlastník okruhu. I když podle smlouvy mezi ním a spolkem má opravy požadované Dornou hradit spolek, na což upozornil i mluvčí Automotodromu Petr Boháč. „O potřebě opravit závodní dráhu ví spolek dlouhodobě. Je velmi nešťastné, že situace dospěla až do této vyhrocené fáze, protože na její řešení byl dostatek času a mohla se řešit daleko dřív a efektivněji,“ okomentoval Boháč.

Rekonstrukcí trati promotér podmínil zařazení akce do kalendáře pro příští rok.