Tuzemská agentura Czech Anglo Productions, která natáčení zprostředkovává společne s výrobní pobočkou BBC Worldwide, totiž vybrala jako jedno z možných míst pro natáčení v interiéru slavkovský zámek. „Jde o velmi krásnou památku, která zcela odpovídá představám o období, v jakém žil Ludvík XIV. Také zahrady jsou úžasné. Myslím si, že je to ideální místo pro natáčení Tří mušketýrů," uvedl produkční a jednatel společnosti Czech Anglo Productions Václav Mottl.

Upozornil ovšem, že konečné slovo při výběru budou mít producenti a režisér. Co se týká interiéru královského paláce, ve hře je ještě zámek Kroměříž nebo pražské sály. „Pojedeme na obhlídku, na jejímž základě si tvůrci vyberou, kde chtějí natáčet. Záležet bude také na penězích. Zatím je věc zcela otevřená. Jasno bude přibližně v půlce února," upřesnil Mottl.

Podle ředitele slavkovského zámku Aleše Šilhánka už britští filmaři ve Slavkově v souvislosti s mušketýry nějaký čas strávili. „Televizní štáb se u nás byl podívat přibližně před půl rokem. Jeho členové si prohlédli celý zámek jak zvenku, tak i zevnitř. Ale jestli je zaujal například nějaký konkrétní historický sál, zatím nevíme," uvedl ředitel.

Podle něj si filmaři všimli podobnosti slavkovské památky s versailleským a dalšími francouzskými zámky. „To je logické, protože stavitelé zámku ve Slavkově se při svém pobytu v Paříži inspirovali mnoha detaily francouzských staveb. Pokud by si nás tedy nakonec produkce vybrala, velmi nás to potěší," řekl ředitel.

Za velkou prestiž pro město by natáčení považoval i slavkovský starosta Ivan Charvát. Připomněl, že britská televize už na půdě slavkovského zámku před lety točila. „Šlo o film Červený bedrník někdy na konci devadesátých let. Pro Slavkovany to tehdy byla událost, někteří si zahráli v komparzu. Od té doby o náš zámek nikdo neprojevil nějaký větší zájem. Zřejmě proto, že se dlouho opravoval," myslí si Charvát.

Podle něj by zájem Britů byl i jakýmsi zúročením snahy města o zviditelnění památky. „V posledních letech jsme do ní investovali stovky milionů korun, takže bychom byli hrdí, určitě jako většina Slavkovanů, kdyby natáčení vyšlo. Navíc na knize o mušketýrech i filmových ztvárněních jsem vyrůstal, je to taková srdeční záležitost," svěřil se starosta.

To si myslí i Slavkované. „Slyším o tom sice poprvé, ale líbí se mi to. Park i zámecké interiéry jsou krásné a natáčení Tří mušketýrů by město ještě víc zviditelnilo," řekl například Antonín Krejčíř ze Slavkova u Brna.