Jako první do fronty dorazil Brňan Luboš Slaný. „Přišel jsem už ve čtyři ráno. Mám sbírku historických mincí. Při loňském vydávání dvacetikorun jsem byl ve frontě už od jedné v noci,“ řekl Slaný. 

Fronta narůstala s prakticky každým spojem hromadné dopravy, který na náměstí přijel. „To se zase chystá měnová reforma, že tu čeká tolik lidí?“ vtipkovala jedna skupinka čerstvě příchozích před sedmou hodinou. 

Lidé čekají v dlouhé frontě na nové dvacetikoruny.Zdroj: Deník/Ondřej KaloudPro mince si přišla před devátou hodinou ráno i Marie Brýdlová. Stála na konci několikasetmetrové fronty „Bude to dárek k vysvědčení pro má vnoučata. Už jsem pro ně vystála frontu s mincemi, kde byl i Masaryk. Dlouhé čekání mi nevadí, fronta se pohybuje rychle," uvedla žena. Tou dobou před ní bylo přibližně čtyři sta lidí. 

Na druhé straně fronty byl v té době Karel Šálek. „Stojím tu už asi hodinu. Mince nějak speciálně nesbírám, ale tyhle chci na památku," řekl. 

Podle Denisy Všetíčkové z odboru komunikace národní banky je zájem lidí obdobný jako loni. „Tehdy jsme mince měnili pět dní. V první den emise je ale obtížné předpovídat, jak dlouho výměna potrvá. Určitě ale půjde o několik dnů,“ uvedla. 

Celkem jde do oběhu dvě stě tisíc mincí a bankovek od každého vzoru. „Stanovili jsme limit tří kusů od každého na výměnu, potrvá až do vyčerpání zásob,“ informovala mluvčí národní banky Markéta Fišerová. 

Národní banka lednovou emisí mincí navazuje na loňskou sérii nazvanou Významné osobnosti československého státu. Tři dvacetikoruny nesly potrtéry zakladatelů Československa Tomáše Garrigua Masaryka, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika. 

Areál brněnské Malé Ameriky.
Malá Amerika v Brně? Může v ní být obchodní pasáž jako v Miláně