Novinkou třicátého ročníku veletrhu je festival minipivovarů, na kterém vůbec poprvé představí slovenská firma solární výčep. Ten jen za pomoci slunce vyrábí energii potřebnou na chlazení piva. „Festivalu se zúčastní celkem pětatřicet pivovarů, z nichž některé vaří speciální pivo pro tuto příležitost," zdůraznil Jiří Morávek z pořádající agentury Snip.

Letošní ročník veletrhu se podle ředitelky brněnských veletrhů Věry Menšíkové oproti předchozím letům rozrostl. „Přijede téměř osm set vystavovatelů z více než čtyřiceti zemí světa, což je o pět procent více, než minule," uvedla.

z programu
-17. února, 13:00: cukrářská show mistra světa Mieczyslawa Chojnowského
-17. února, 15:00: vyhlášení soutěže 33 českých a moravských pivních korun pro nejlepší craft pivovary, které se zaměřují na tradiční výrobu piv
- 17.-20. února: cukráři předvedou výrobu bonbonů, pralinek, čokoládových ozdob nebo tradičního italského chlebu.

Nejvíce firem přijede z Itálie a Německa. Více než polovina firem na místě představí technologie potravinářské výroby. Zbylé představí hotové produkty. Po osmi letech se festivalu zúčastní Český svaz zpracovatelů masa.

Podruhé se také veletrh otevře pro veřejnost. „Odborné veřejnosti doporučujeme přijít dopoledne, zatímco odpoledne jsou veletrhy otevřené široké veřejnosti," vysvětlil mluvčí veletrhů Jaromír Krejčí. Lidé za všední odpoledne zaplatí osmdesát korun, stejně za celou sobotu.

Hlavním tématem veletrhu jsou zdravé a kvalitní potraviny. Proto jsou součástí veletrhu také potravinářské soutěže, jako Zlatá chuť jižní Moravy, Regionální potravina nebo Zlatá Salima. Právě poslední soutěž vybírá z přihlášených exponátů ty nejlepší. Kvalitu posoudí odborníci z potravinářského průmyslu a výsledky vyhlásí hned první den veletrhu.

Návštěvníci se mohou těšit i na doprovodný program. Hned první den festivalu vystoupí světový cukrářský mistr Mieczyslaw Chjonowski. Po celou dobu festivalu se budou na veletrhu střídat další tři cukráři, kteří předvedou mimo jiné výrobu zmrzliny nebo pralinek.

EVA BÁRTOVÁ