Jezuita a katolický teolog Špidlík se narodil v roce 1919 v dnešní Bělské ulici. Právě tam má jeho památník stát. „Mimo pamětní desky na budově Gymnázia Boskovice ve městě není žádná důstojná připomínka významného rodáka. Už před dvěma roky mě napadla myšlenka situaci změnit,“ uvedla boskovická radní a senátorka Jaromíra Vítková.

Sama se s kardinálem Špidlíkem dvakrát osobně setkala. Poprvé na jeho oficiální návštěvě Boskovic a podruhé na poutní mši v Pustiměři na Vyškovsku, kam často zajížděl. „Nejvíce mi utkvěl milý a vstřícný přístup ke všem v jeho okolí, věřícím i nevěřícím. Byl velmi skromný a to i přes jeho obrovské znalosti, vzdělání a jeho uznání v řadě významných společenských institucí v zemích celého světa. Nezapomenutelný je i jeho humor a optimismus,“ popsala Vítková.

Památník kardinála Špidlíka bude stát na ploše dva krát dva metry v parčíku nedaleko od jeho rodného domu. Navrhla ho výtvarnice Magdaléna Roztočilová-Staňková. „Chci uctít myšlenky mistra a dát jim sochařskou formu,“ řekla už dříve Deníku.

V Boskovicích postaví památník významnému rodákovi, kardinálovi Tomášovi Špidlíkovi.
Kardinála uctí památníkem. V jeho rodných Boskovicích bude stát za dva roky

Nedělní koncert v Boskovicích nabídne od šesti hodin večer vystoupení sboru BaczBand. „Na koncert se chystám. Rád bych přispěl na památník, kardinál Špidlík si to zaslouží,“ poznamenal Petr Rosenkrantz.

Připomínku Špidlíka mohou lidé podpořit i jinak. Třeba tím, že si za padesátikorunu koupí pamětní kartičku, která je k dostání na několika místech v Boskovicích.

Památník spatří lidé příští rok, kdy od narození kardinála uplyne sto let. „Odhalíme ho koncem srpna, aby datum korespondovalo s vysvěcením Tomáše Špidlíka na kněze v srpnu roku 1949,“ doplnila Vítková.

Adamovská cukrárna je terčem vandalů.
Cukrárna? Terč vandalů. Po rozbitých oknech hodili na zeď sklenici červené řepy