První půlrok se vinaři trápili, ale další měsíce jim to vynahradily. Dlouhé a teplé léto hroznům přálo a letošní ročník vína proto bude výjimečně kvalitní. Lidé ho mohou ochutnat už jedenáctého listopadu, kdy se otevřou první lahve letošního svatomartinského.

Jihomoravští vinaři ještě v červnu tušili tragickou úrodu. „Vinohrady zasáhly zimní i jarní mrazy a poté delší sucho. Bobule tak byly méně vodnaté. Léto bylo naštěstí dlouhé a teplé. Víno mohlo dostatečně dozrát a bude výborné," řekl předseda svazu vinařů Tibor Nyitray.

Méně, ale lepší

Oproti desetiletému průměru čekají letos vinaři asi o třetinu menší úrodu. Zatímco loni v České republice sklidili 670 tisíc hektolitrů vína, letos to bude jen asi 450 až 490 tisíc hektolitrů. Sucho a mrazy postihly na jaře také jih Moravy. Sklepmistr Modrého sklepa v Novém Šaldorfu na Znojemsku Antonín Koníček se proto bojí o osud jihomoravských vinohradníků. „U nás je na vinici ztráta větší o víc než polovinu proti normálu. Pro ty, kteří se živí výhradně vinohradnictvím, letošek znamená existenční starosti. I když mají poloviční úrodu, nemohou si dovolit zdražit hrozny na dvojnásobek, protože by je neprodali," vysvětlil sklepmistr.

Cena za kilo hroznů zůstane letos pravděpodobně stejná jako loni. „Průměrná cena loni byla na úrovni 17,3 korun za kilogram. Můžeme říct, že také letos se bude pohybovat kolem sedmnáctikorunové hranice," informoval tajemník svazu vinařů Martin Půček.

Škody na vinohradu počítá i Znovín Znojmo. „Víno zatím sklizené nemáme, ale odhaduji, že úroda bude o víc než třetinu menší než loni," potvrdil ředitel společnosti Pavel Vajčner.

Čeká však, že letošní ročník bude patřit k mimořádně vzácným. „Pokud jde o kvalitu, půjde o jeden z nejlepších v historii. Cukernatost a vyzrálost hroznů je výborná, bude však menší výtěžnost. Z kilogramu hroznů se vyrobí méně vína," vysvětlil Vajčner.

Sklepmistr Koníček nechce dělat ukvapené závěry. Přesto doufá, že se letos milovníci vína mají na co těšit. „Myslím, že je ještě brzo soudit, protože všechna vína ještě nejsou dokvašená. Můžeme ale být optimističtí, hrozny letos byly dozrálé a dobře voněly. Jestli bude dobrý rok, řeknu na jaře, kdy víno v lahvích doopravdy dozraje," podotkl sklepmistr.

Generální ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný je s letošní úrodou spokojený. „Na tu nepřízeň počasí, co nás postihla, to ještě dopadlo dobře. Normálně sklidíme tak 450 vagonů, letos to bude asi o sedmdesát méně," řekl vinař. Čeká přitom, že letošní víno bude hutnější a plnější než loňské.

O kvalitě letošního ročníku nepochybuje ani Nyitray. „Z toho, co jsem už ochutnal, mohu soudit, že vína budou krásná, ovocná, s rozvinutým aroma, a především harmonická s vyváženým množstvím cukru, kyselinek a alkoholu," poznamenal předseda svazu vinařů.

První ochutnávky

Jihomoravany také pozval na první ochutnávku letošního vína jedenáctého listopadu, kdy se bude otevírat svatomartinské. „Letos budou tato raná vína méně kyselá. Svatomartinská tradice se dobře ujala, na jihu Moravy mohou lidé toto víno ochutnat například v Hustopečích nebo v Brně na náměstí Svobody," dodal Nyitray.

Podle Vinařského fondu obliba těchto mladých vín mezi zákazníky rok od roku roste. „Jsou to svěží a ovocitá vína, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tu dobu už stačila získat osobitý charakter. O jejich oblibě svědčí fakt, že vinaři od počátku obnovené svatomartinské tradice vyrábějí každý rok víc svatomartinských vín než v roce předešlém," upozornil ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Podle jeho informací vinaři letos plánují uvést na trh více než dva miliony lahví.