VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší sezona za posledních pět let, těší se majitelé palíren

Jižní Morava /ANKETA/ - Část skončí na talíři, z něčeho si lidé udělají marmeládu a zbytek ovoce převedou do tekutého stavu. Destilační zařízení v některých palírnách na jižní Moravě se už rozběhla. Jinde mají naopak ještě zavřeno. Čekají, až dozrají všechny druhy. Podle ovocnářů bude letošní úroda bohatší než v minulých letech.

18.7.2015
SDÍLEJ:

V Moravských Knínicích na Brněnsku má palírnu Ivo Lenský. Jeho podnik patří jen k několika v České republice, kde nevyžadují ovoce vypeckované.Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Například v boskovické palírně pustili stroje se začátkem prázdnin. „Právě jedou naplno třešně. Příští týden se už vrhneme na meruňkovici," podotkl majitel palírny Miloš Kopečný. Podle něj bude letos pálenky díky bohaté úrodě víc než loni. Očekává větší objem slivovice, protože loňská úroda švestek byla špatná.

Ideální počasí

Podle předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka bude letošní sezona nejlepší za posledních pět let. Ovoci pomohla mírná zima a dobré počasí při květenství. „V předchozích letech totiž v období květu vždy mrzlo, což ovoci škodí. Je náchylnější na změny počasí víc než třeba obiloviny. Výkyv úrody mezi roky může být až dvojnásobný," poznamenal Ludvík.

Průměrnou sezonu očekává jen u višní. „Meruněk je relativně víc než dřív, ale i tak je jejich úroda spíš průměrná. Naopak se tentokrát urodilo hodně hrušek. To je dobré. Asi osmdesát procent se jich k nám totiž dováží," doplnil předseda.

Než se z ovoce stane alkoholický nápoj, uplyne i několik měsíců. Nejdelší dobu zabere kvašení. „Vždy záleží na druzích. Letním stačí třeba jen měsíc, podzimní ovoce kvasí v sudech déle," vysvětlil majitel palírny v Moravských Knínicích na Brněnsku Ivo Lenský. Jeho podnik patří jen k několika v České republice, kde nevyžadují ovoce vypeckované. „Máme na to totiž své vlastní speciální zařízení. Bez pecek je ale pálenka jemnější a má zvýrazněnou chuť ovoce," zdůraznil Lenský.

Na pálení je ideální co nejsladší ovoce. Vyšší obsah cukru totiž znamená, že je potřeba menší množství takzvaného mače, což je vykvašená směs. Minimálně z deseti litrů směsi pak vznikne litr lihoviny. Samotný proces trvá jen několik hodin.

Ovocné pálenky se na jihu Moravy těší velké oblibě. Do palírny hodlá i letos vyrazit Rostislav Malý. „Letos se mi v sadu urodilo hodně meruněk. Mám sice ještě nějaké zásoby z loňska, ale určitě budu pálit i letos. Na různých oslavách se to hodí," pousmál se Malý.

Inspekce i celníci

Provoz palíren v kraji kontrolují inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Zajímá nás třeba povolení k provozu. Systém registrace přes ministerstvo zemědělství je naštěstí bezproblémový. Zaměřujeme se také na hygienické podmínky a na proces kvašení," řekl ředitel odboru kontroly Jindřich Pokora. Inspektoři můžou zkoumat i kvalitu destilátů.

Před každou novou sezonou musí projít všechny palírny i celní správa. „Podle zákona o lihu musíme být u zahájení i ukončení provozu. Na začátku kontrolujeme celé zařízení, tedy správné nastavení, měřidla i plomby. Podobné je to při ukončení," uvedla mluvčí jihomoravské celní správy Lada Temňáková.

HANA FLORIANOVÁ

JAN ČAMBORA

Autor: Redakce

Necháváte si pálit domácí pálenku?

ANO

74 %

NE

26 %

Hlasovalo: 58

Anketa byla ukončena

18.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Košt o najlepší kysané zelé na Slovácku se uskutečnil v Blatničce. Nabídl zápis do české knihy rekordů. Zelí ochutnal i prezidentský kandidát Jiří Drahoš.
3 20

Blatnička pokořila republikový rekord. Zelí na koštu ochutnal i Drahoš

Zdravotní sestra. Ilustrační foto.
9

Levný byt i dovolená na horách. Nemocnice lákají nové sestry na benefity

Známí sportovci vyzvou děti v Aqualandu Moravia. Chtějí je motivovat

Pasohlávky – Děti ze všech koutů České republiky se v pondělí setkají se známými brněnskými sportovci v Aqualandu Moravia v Pasohlávkách na pomezí Břeclavska a Brněnska. Společně stráví sportovní odpoledne při příležitosti sedmého Aqualand Cupu.

Sázíme na rodinné zázemí a kvalitu, vypráví čerstvý vítěz Vinařství roku Stávek

Němčičky - Když jej navštívila porota soutěže o nejlepší vinařství roku, měl pocit, že nic moc neřekl. Že se nestihl představit tak, jak by chtěl. Následoval však postup mezi desítku finalistů, který završil zisk nejvyššího ocenění. „S nějakými ambicemi jsme na finálový večer jeli, ale celkové vítězství nám vyrazilo dech. Příjemně,“ říká čerstvý držitel ceny za Vinařství roku 2017 Jan Stávek z Němčiček na Břeclavsku.

Vojto, ještě vydrž, volali na šestiletého rekordmana při balancování na kole

Pouzdřany /CO SOUSED, TO REKORDMAN/ – Počasí nepřálo, bylo chladno a od rána vytrvale pršelo, přesto se na sedmém ročníku Brněnského RekordOválu sešly desítky cyklistických nadšenců. Mezi nimi byl i malý Vojtěch Blažek z Pouzdřan na Břeclavsku. Zatímco ostatní se v zářijovém dni soustředili na netradiční závod historických kol, šestiletý chlapec se připravoval na svůj pokus o rekord. Dnes již sedmiletému Vojtěchovi je věnovaný další díl seriálu Deníku Rovnost Co soused, to rekordman.

Drahoše přivítají na jihu Moravy slivovicí a kyselým zelím. Aby se rozesmál

Jižní Morava – Kampaň v posledním týdnu před hlasováním v druhém kole prezidentských voleb graduje. Předvolební arénou se stane také jižní Morava, především její východní část. Přijede tam totiž aspirant na Hrad Jiří Drahoš i jeho manželka Eva.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>