K uniformě ho to táhlo už odmalička. „Po neúspěchu na vysoké škole a nezáživné práci v civilu to byla jasná volba,“ prozrazuje Štědrý, který slouží v armádě čtyři roky.

Chrudimský prapor je výjimečný v tom, že je jediný výsadkový v České republice, a podle toho velení uzpůsobilo výcvik pro padákové seskoky. „Každý voják ví, že na jedné zahraniční operaci nabere tolik zkušeností, co na cvičení u nás za celou kariéru,“ porovnává šestadvacetiletý muž.

Dobíjecí stanice pro elektromobily, ilustrační foto.
Na jižní Moravě přibudou dobíjecí stanice pro elektromobily

Afghánistán je podle jeho kolegů mnohem nebezpečnější než Mali. „Vojáci z našeho praporu mají za úkol zajistit bezpečný výcvik maliské armády, aby se zvládli sami bránit. Délka mise bývá asi půl roku,“ vysvětluje hodností svobodník, pro kterého by šlo o jeho první zahraniční misi.

Každého vojáka v české armádě podle něj mrzí, že je lidé často považují za žoldáky. „Vadí nám, když si na nás takto ukazují. Mnozí si to nechtějí ani nechat vysvětlit, jsou proti armádě a nejraději by ji nakonec rozpustili, i když nevědí, co na misích riskujeme a proč tam jsme,“ uzavírá Štědrý.

Ilustrační foto.
Aktivisté se odvolali proti stavbě obchvatu Mikulova