Zelené pivo nabízí v Brně například Líšeňký pivovar nebo pivovar Hauskrecht. Zásoby se ale značně tenčí. „Speciál je skoro vyprodaný, pivo zmizelo za půl dne. Na prodejně budeme ještě stáčet do lahví,“ poznamenala zaměstnankyně pivovaru Hauskrecht Kristýna Krakešová. Zájem je podle ní každý rok.

Situace před a v jednom z hobbymarketů v Brně.
Nával hned první den. Hobbymarkety v Brně jsou plné lidí. A aut před nimi

Břeclavané si velikonoční pivo objednají z pivovaru Moravský Žižkov. „Rozvážíme každý den už od pondělí. Pomalu končíme, ale nějaká menší zásoba ještě je,“ zmínil jednatel Ondřej Šraga.

Stop stav objednávek zeleného piva hlásí pivovar Na Vyhlídce z Moravské Nové Vsi na Břeclavsku nebo pivovar Padochov na Brněnsku.

Lékař Ivo Procházka a sociolog Petr Fučík komentují nadcházející koronavirové Velikonoce.
Koronavirové Velikonoce? Lékař radí zůstat doma, sociolog čeká online popíjení

Velikonoční tipy Rovnosti
- Kam za zeleným pivem:
Líšeňský pivovar, Kotlanova 5 Brno
Pivovar Hauskrecht, Porážka 208 Brno
Pivovar Moravský Žižkov, Chalúpky 485, Moravský Žižkov

- Velikonoční výzdoba:
Náměstí ve Křtinách

- Bohoslužby online:
Katedrála svatého Petra a Pavla v Brně: Zelený čtvrtek 17.30, Velký pátek 15.00, Bílá sobota 21.00, Neděle Zmrtvýchvstání Páně 9.00

Patnácté narozeniny letos slaví velikonoční speciál od Starobrna. Místo rozvozu se ale v pivovaru rozhodli čepování zeleného moku odložit. Lidé si jej objednají v otevřených hospodách a restauracích, až skončí současná nařízení. „Sudy narazíme, až to bude bezpečné, a společně tak oslavíme start nové sezony. Většina provozoven je navíc zavřená a my s nimi budeme solidární. Naše zákazníky proto zeleným pivem podpoříme právě při otevření,“ konstatoval obchodní ředitel Starobrna pro gastronomii Pavel Slavík.

Kostely zůstanou o Velikonocích zavřené. Věřící ale mohou využít přímých přenosů velikonočních bohoslužeb. Například obřady z katedrály svatého Petra a Pavla v Brně zhlédnou lidé na farním kanálu YouTube.

Koronavirus, ilustrační foto
Chytrou karanténu hygienici nevyužívají. Operátory údajně nikdo nekontaktoval

Na zesnulé mohou lidé zavzpomínat na většině hřbitovů. Brněnské mají přes Velikonoce otevřeno od sedmi hodin ráno do devíti hodin večer. Výjimkou je Ústřední hřbitov a hřbitov v Židenicích, které zavírají o dvě hodiny dříve. Hřbitovy v Hodoníně, Břeclavi ani Vyškově otevírací dobu nemění. Znojemské hřbitovy zůstávají zavřené do odvolání.

O svátcích pojedou autobusy na jižní Moravě podle víkendových jízdních řádů. Brněnská hromadná doprava ve čtvrtek jezdí jako o prázdninách, na linkách 40 a 53 nepojedou spoje označené inverzní poznámkou 59. Od pátku do pondělí bude fungovat podle řádu pro sobotu. Kvůli uzavřeným nákupním centrům nepojede na Velikonoční pondělí linka Avion.

Řidič osobního auta narazil u Dolních Kounic na Brněnsku do domíchávače betonu.
Foto z Brněnska: za vteřinu se auto promění v šrot. Pro zraněného musel vrtulník

Prostřednictvím sociálních sítí se mohou lidé účastnit tematických programů Moravské galerie v Brně. „Na Velikonoční pondělí jsme připravili kvíz. Představí díla Mistra Rajhradského oltáře zobrazující Svatý týden ze sbírek Moravské galerie,“ nastínila vedoucí lektorského oddělení Kateřina Minaříková.

Zpříjemnit lidem svátky strávené doma se snaží i zaměstnanci Technického muzea v Brně. Pro zájemce nachystali video návody na velikonoční tvoření. „Videa máme na sociálních sítích, další přibyde v pátek. Chceme, aby si lidé mohli něco vyrobit před Velikonocemi a mohli se nějak zabavit,“ sdělila mluvčí Technického muzea Šárka Motalová. Podle návodu si mohou nadšenci vytvořit velikonoční věnec nebo zajíce.

Ilustrační foto
Nemocných s novým koronavirem je na jižní Moravě 324. Zemřel sedmý nakažený

Na sváteční výzdobu nezanevřeli třeba ve Křtinách na Blanensku. Náměstí vyzdobí truhlíky s květinami a velikonočními dekoracemi. „Zahradník nasází barevné květiny, třeba narcisy a hyacinty. Doplní je velikonočním vajíčkem nebo jinou ozdobou. Alespoň si takto připomeneme, že jsou Velikonoce. Nejen sobě, ale i ostatním. Kdo pojede kolem, uvidí,“ řekl starosta Křtin František Novotný.

JANA TOMALOVÁ