Teď mohou obce o peníze usilovat znovu. Na jihu Moravy je o to velký zájem. V zateplených školkách, školách nebo sociálních bytech mohou obce ušetřit na vytápění miliony korun.

Ministerstvo v květnu vyčlenilo nejprve dvě stě milionů korun, ke kterým před třemi týdny přidalo tři sta padesát milionů. Doufá, že v říjnu se mu podaří najít další peníze. „Dotace podpoří hlavně školy a školky, pečovatelské domy pro seniory i zdravotnická zařízení," řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Nejnovější část dotací poputuje z prodeje emisních povolenek, kterých má v současnosti Česká republika asi 2,2 milionu. „Nemůže je převést do dalšího období v letech 2013 až 2020, může je však prodat. Vzhledem k nestabilní situaci na trhu je vhodné prodat přebytek co nejdříve," objasnil mluvčí ministerstva Matyáš Vitík. Ministerstvo si od dotací na zateplení slibuje kromě úspor v obecních rozpočtech také povzbuzení pro stavební firmy postižené hospodářskou krizí.

Platí i ze svého

Žádost na zateplení dvou škol a jedné školky už podal Hodonín. „Doufám, že peníze získáme, pomohlo by nám to uspořit miliony korun ročně. Ještě bychom chtěli zažádat na další dvě školy a také na kulturní dům," informoval místostarosta Hodonína Ladislav Ambrozek. Zateplování budov je pro město důležité, proto nespoléhá jen na dotace a například výměnu oken hradí ze své pokladny.

Brno zatím vyčkává. „Magistrát má ve správě buď nové nebo nezateplitelné budovy, takže my asi žádat nebudeme. Městské části si na budovy ve své správě připraví vlastní žádosti, které podpoříme," uvedl náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil. K podání žádostí ale zatím magistrát městské části nevyzval.

Některé z nich už jsou přesto připravené. „O dotace máme samozřejmě zájem. Zejména o zateplení školy v Laštůvkově ulici, k tomu máme hotový projekt. Jakmile nás magistrát vyzve, se svou žádostí se přihlásíme," sdělil bystrcký starosta Vladimír Vetchý.

Dotace chtějí získat i v Brně-severu. „Máme vytipovaných několik škol a školek, které je nutné zateplit. Připravená dokumentace je například pro školu v Blažkově ulici. Sami bohužel o dotaci ministerstvo zažádat nemůžeme, naše návrhy ještě musí posvětit magistrát. Čekáme, kdy nás vyzve, abychom mu je předložili," sdělil místostarosta Rostislav Hakl.

Že se zateplení vyplatí potvrzuje i starostka Nového Lískovce Jana Drápalová. „Jen v základní škole Kamínky ročně ušetříme na vytápění přes milion korun. U panelových domů je úspora dokonce šedesát procent nákladů na teplo," dodala starostka.