„Jen hlava kapra tvoří kamenný blok o váze zhruba dvou tun, ostatní konstrukce je z nerezové oceli," přiblížil Valášek.

Práce na kaprovi mu trvala asi čtyři měsíce. Kapr má asi pět a půl metru na délku, 2,6 metru na výšku a je dva metry široký. „Podoba je zachycená v pohybu, kdy krouží kolem kruhového objezdu. Podstavec jsou balvany a kameny znázorňující dno rybníka," zmínil Valášek.

V Pohořelicích kvůli výstavbě okružní křižovatky ve čtvrtek přesunovali boží muku.
Boží muka v Pohořelicích uvolnila místo kaprovi. Podívejte se na stěhování

Podle starosty města Miroslava Nováka není kapr ještě úplně hotový. „Podél obvodu bude umístěný nápis Pohořelický kapr z kovářské nerezoceli. V noci bude nasvětlený," poznamenal starosta.

Pohořelický kapr je jedním z hlavních symbolů města. „Už v roce 2007 byl oceněný chráněným označením původu v rámci Evropské unie. Má své pevné místo v celé Evropě. Rybníky na Pohořelicku se začaly stavět koncem čtrnáctého století. Je to velmi dlouhá tradice," řekl ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

Zdroj: DENÍK/Michal Hrabal

Řidiči místem projedou pětiramennou křižovatkou poprvé bez omezení od pondělí. „Celkově úpravy potrvají do března. Musí se dokončit chodníky a vysadit zeleň. Celkové náklady jsou asi sedmatřicet milionů korun, zhruba dvaadvacet milionů dává město, patnáct milionů kraj," vyčíslil Novák.

Umělecký kovář Pavel Valášek z Brněnska vytvořil pro novou kruhovou křižovatku v Pohořelicích třítunovou plastiku kapra.
Pro Pohořelice ukoval kapra. Třítunové monstrum ozdobí kruháč, podívejte se

Že by na kapra řidiči zůstali hledět a přestali se věnovat řízení, se starosta nebojí. „U nás si musí spíše dávat pozor na krásné ženy," usmál se Novák.

Kvůli stavbě křižovatky museli přemisťovat i boží muka. Historicky už podruhé.