Dlouhodobé spory, výhrůžné sms zprávy či střelba z vražedné zbraně na dům v Troubsku na Brněnsku. To vše mělo podle nejnovějších informací předcházet předloňské vraždě bývalého jihomoravského policisty Michala Tofla. Z jeho zastřelení kriminalisté začátkem minulého měsíce obvinili tři muže – Radka Sobotku, Tomáše Trkana a Petra Pavla Bezděkovského. Zároveň potvrdili, že vražda nesouvisela s kauzou policejní gangu.

Vraždu měl podle vyšetřovatelů organizovat podnikatel Bezděkovský. „Toflovi dlouhodobě vyhrožoval. Prakticky od doby, co se znali, mu posílal výhrůžné sms zprávy. Tofl je některým lidem ukazoval," upozornil Brněnský deník Rovnost zdroj blízký vyšetřování, který si nepřál uvést jméno. Redakce jej ale zná.

Podle něj měly být motivem vraždy peníze. „Bezděkovský Tofla podezíral, že mu překazil několik obchodů. Navíc měli spory už z dřívějška," poznamenal zdroj. Krátce po vraždě vyšetřovatele na možnou spojitost brněnského podnikatele s vraždou policisty upozornila i rodina zavražděného.

Na spory mezi Bezděkovským a Toflem ukazuje také Bezděkovského výpověď v kauze brněnského policejního gangu. Dokument má redakce k dispozici. Muž obviněný z organizování vraždy v něm mluví mimo jiné i o vztahu k bývalému policistovi. „Poznal jsem, že je to člověk, který lže. Byl závislý na kokainu. Neměl jsem v něj důvěru a hlavně já jsem Tofla k ničemu nepotřeboval," uvedl do úředního záznamu Bezděkovský.

Stříleli už dřív

Policisté už dříve uvedli, že Bezděkovský vraždu organizoval a obstaral zbraň. Střílet měli Sobotka s Trkanem. Podle důvěryhodných zdrojů je možné, že se na činu podílelo víc lidí, než jen obviněná trojice. „Tofl měl ten den neplánovanou schůzku, ze které se domů vracel později než bylo obvyklé. Vrah poznal jeho auto, když přijíždělo k domu. A to i přesto, že krátce předtím místem projelo jiné, které bylo podobné. Je možné, že dostal echo, že Tofl už jede," poznamenal zdroj.

Kriminalisté takovou možnost zatím odmítají. „Počet obviněných je stále stejný," upozornila jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Nyní zjišťují, jestli obviněná trojice nemá na svědomí i jiné trestné činy. Podle informací Brněnského deníku Rovnost jde zejména o střelbu na dům v Troubsku v roce 2010. Pachatelé tehdy stříleli na dům podnikatele, který stavení koupil od Bezděkovského. „Nábojnice, které tam tehdy policisté našli, útočníci vystřelili ze stejné zbraně, jakou byl později zabitý Tofl," upozornil zdroj Rovnosti.

V roce 2010 šlo podle policistů jen o výhrůžnou střelbu. Střely mířily na vchod domu. „Kriminalisté to vyšetřovali, ale útočníka nenašli. Nakonec případ odložili s tím, že je pachatel neznámý," řekl Brněnskému deníku Rovnost podnikatel, na jehož dům tehdy útočníci stříleli.

Informaci, že spolu vražda Tofla a střelba v Troubsku souvisí, potvrzuje fakt, že vyšetřovatelé nyní dva roky starý případ z Troubska znovu otevřeli. Jihomoravská policejní mluvčí Vedrová ale možné spojení komentovat odmítla. Nechtěla říct ani, zda obvinění s kriminalisty spolupracují či kdo konkrétně zmáčkl spoušť vražedné zbraně. „Vyšetřování je teprve na začátku," poznamenala pouze mluvčí Vedrová.

Podle informací Brněnského deníku Rovnost obvinění původně odmítli vypovídat. Sobotka s Trkanem ale později názor změnili. Právě oni jsou podezřelí, že na Tofla vystřelili. Oba totiž byli v místě činu. Zatímco jeden z nich měl střílet, druhý měl řídit auto, kterým po činu odjeli. Střelbu nyní svádějí jeden na druhého.

Spolu s Bezděkovským měli bývalého policistu zavraždit několika ranami ze samopalu před dvěma lety, když se v autě vracel domů.