Podle rozhodnutí soudu totiž ženě jen pomáhal odklidit tělo mrtvého. „Máme mnoho důkazů, které prokazují, že na místě činu byli oba obžalovaní. Při určování, co přesně se na místě činu stalo, jsme ale vycházeli z výpovědi obžalovaného, který to jako jediný konstantě a důvěryhodně popsal," vysvětlil předseda senátu Tomáš Kurfiřt.

Obžaloba ale navrhovala potrestat za vraždu oba exmanžele. Státní zástupkyně Iveta Eichlerová pro ně navrhovala asi patnáct let vězení. „Přikláním se k verzi, že střílela obžalovaná. Onderka tam ale Vytopila vylákal na schůzku a společně odklidili tělo," řekla Eichlerová.

Místostarosta zemřel loni v září v Mariánském údolí v brněnské Líšni. „Bývalý přítel Vytopilovy družky Pavly Antalové Onderka tam s ním měl domluvenou schůzku pod záminkou domluvy převodu dvou restaurací v Hrotovicích na Třebíčsku. Vzal s sebou i Onderkovou Pojerovou a v té době roční dceru," konstatovala Eichlerová.

Jeden z dvojice muže střelil z blízkosti do hlavy. „Pachatelé pak tělo odvezli pryč, svlékli, oddělili hlavu a tělo zakopali," uvedla Eichlerová. Podle soudního lékaře dvojice hlavu odřízla malým keramickým nožem, který byl v kočárku ročního dítěte určený na krájení ovoce.

Z hlavy dvojice ještě vyjmula kulku, kterou pak policisté našli připevněnou kroužkem na klíčích obžalované. „Typově odpovídala nábojům z pistole, kterou legálně vlastnila Onderková Pojerová. Na kulce expertiza našla biologické stopy patřící Vytopilovi," konstatoval Kurfiřt. Obžalovaná se hájila, že projektil dostala jako dárek od bývalého manžela.

Obhájce obžalovaného Jiří Baudys uvedl, že jeho klient vraždu nespáchal. „Jen se podílel na odklizení těla. Kdo z nás by ale odmítl pomoci ozbrojené ženě, která právě někoho zastřelila? Neměl svobodou vůli. Jeho bývalá manželka Vytopila zastřelila po předchozí hádce a její bývalý muž tomu nestihl zabránit," okomentoval advokát. Pro svého klienta požadoval zproštění obžaloby. S rozsudkem byl ale spokojený a jako jedný se vzal práva na odvolání.

Advokátka Onderkové Pojerové Hana Klimová upozornila na to, že žena neměla k činu žádný motiv. „Vytopila osobně neznala. Byla ráda, že se objevil. Žil s Antalovou a ona se díky tomu mohla vrátit k Onderkovi, kterého má stále ráda," prohlásila advokátka. Žena se hájila tím, že na schůzce vůbec nebyla.

Proti rozsudku se hned v soudní síni odvolala k Vrchnímu soudu v Olomouci. Stejně jako státní zástupkyně. „Podala jsem odvolání proti rozhodnutí o obou obžalovaných, protože si myslím, že jednali jako spolupachatelé," uvedla Eichlerová.