Prezident má přijet až za půl hodiny, jeho ochranka se přesto už dopředu zmocňuje chodníku před jihomoravským krajským úřadem. „Tady nemůžete stát, posuňte se až za ten semafor," nabádá jeden ze strážců přítomné novináře, kteří už netrpělivě vyhlíží příjezd hlavy státu.

O půl jedenácté konečně přijíždí. Nejprve policejní motorky, poté část černých policejních vozů a až pak prezidentská limuzína. Hejtman Bohumil Šimek s chotí vítají Miloše Zemana i první dámu a uvádí je do budovy úřadu, kde je Šimek přijímá v hejtmanské kanceláři.

Zemanovy bonmoty:
- Aktivisté by se měli zavírat do rezervací, kam by se na ně jezdili dívat lidé, aby viděli, jak se chovají.
- Neziskové organizace často chtějí výpalné ve formě sponzorského daru, jinak hrozí žalobami na stavby.
- Potěšily mě polibky od mladých dívek. Musím se ale přiznat, že jsem si o ně sám řekl. Ještě před padesáti lety mi je přitom dávaly samy.
– Brno mi připomíná Cimrmanovu hru Hospoda na mýtince, kde si hospodský otevřel hospodu v lesích, protože neměl rád lidi. Vy tu máte například letiště, kde jeho provozovatel očividně nemá rád letadla.

Až poté se Zeman přesouvá do zastupitelského sálu k besedě s politiky. „Zajímal by mě váš názor, zda by se aktivistům, kteří blokují stavby dálnic, neměly odebírat řidičáky," zazní jeden z dotazů z pléna.

Online reportáž

Prezident Zeman měl ovšem radikálnější návrh. „Zavřel bych je do rezervací bez elektřiny, vodovodu nebo kanalizace, kam by se pořádaly exkurze a lidé by se jezdili dívat, jak tito aktivisté žijí," navrhl Zeman.

Po setkání se zastupiteli a obědu s hejtmanem v Löw-Beerově vile se Zeman přesouvá s kolonou deseti aut do nemocnice v Ivančicích na Brněnsku. Před ní ho už dlouho dopředu vyhlíží několik pacientů. „Vydrž, nemůžu moc dlouho mluvit. Čekám tu na pana prezidenta Zemana, má přijet a já ho hrozně chci vidět," říká do telefonu jedna s pacientek hlasem tak hromovým, že se rozléhá po celém dvoře před vstupem do nemocnice.

Uvítání prezidenta Miloše Zemana před budovou krajského úřadu v Brně

Zdroj: DENÍK/Michal Rapco

Příjezd prezidentské kolony k nemocnici v Ivančicích na Brněnsku

Zdroj: DENÍK/Michal Rapco

Zemana na Palackého náměstí v Ivančicích přivítali potleskem

Zdroj: DENÍK/Michal Rapco
Další protesty proti chování prezidenta Miloše Zemana a ministra financí Andreje Babiše. V Brně se 17. května sešli lidé na náměstí Svobody na demonstraci Proč? Proto!
Demonstrace podruhé: Zemana v Brně peskovali za vtip o likvidaci novinářů

Když konečně Zeman přijede, nejdříve se věnuje besedě s vedení zdravotnického zařízení a poté jde na krátkou debatu se zaměstnanci a pacienty. „Pravidelně jmenuje mladé soudce kolem pětatřiceti let, kteří mají nástupní plat sedmdesát tisíc korun. Nemyslím si přitom, že by dělali o tolik záslužnější práce než vy," říká zdravotníkům.

Na závěr programu patří Zeman obyvatelům Ivančic, před které předstupuje na náměstí. Například Davida Dvořáka zajímalo, podle čeho dal Zeman milost vrahu Jiřímu Kajínkovi. „Studoval jsem spis a další materiály. Kdybych vše posoudil jen podle filmu, což je škvár, tak bych mu ji nikdy nedal," pobavil přítomné Zeman.

Prezident Miloš Zeman
Bojkot Zemana: krajští zastupitelé za TOP09 a Žít Brno prezidenta nepřivítají
Prezident Miloš Zeman na návštěvě Hodonínska. Ilustrační foto.
Prezident dostal na zasedání vlády ovar, med i slivovici

Zeman daroval slivovici, med a houby, oplátkou dostal víno
Brno, Ivančice – O slivovici z prezidentské edice a med a houby z Lán je po pondělním začátku návštěvy Miloše Zemana v kraji bohatší hejtman Bohumil Šimek. Na oplátku hlavě státu věnoval edici jihomoravských vín a pozval Zemana na oběd. „Podával se hovězí vývar s játrovými knedlíčky, králík na smetaně se špekovým knedlíkem a na závěr vanilkový pudink s piškotem," informovala mluvčí kraje Monika Brindzáková.

U ivančické nemocnice, kam se prezident odpoledne přesunul, na něj čekal například Václav Mička. „Vůbec se na nikoho nepodíval, nikoho nepozdravil. Takto se hlava státu nechová," rozčiloval se po příjezdu Zemana Mička.

Prezident se mu později omluvil. „Je mi líto, pokud jsem někoho nepozdravil. V tomto případě jsem asi udělal chybu a omlouvám se," řekl Zeman Mičkovi.

Při setkání s lidmi na ivančickém Palackého náměstí místní zajímal například Zemanův názor na Severní Koreu. „Obě Koree si zaslouží sjednocení. Ale nejdřív musí Severokorejci povstat a podobně jako východní Němci strhli Berlínskou zeď, musí i oni zničit koncentrační tábor, ve kterém žijí," komentoval.

Starosta Ivančic Milan Buček, který Zemana ve svém městě hostil, už dřív Brněnskému deníku Rovnost řekl, že neočekává žádné protestní akce. Přesto se na náměstí objevily transparenty s nápisy Nevítáme nebo Jsme hrdí na Menšíka, ale stydíme se za tohoto prezidenta. Přesto nikdo z těchto lidí nijak do besedy s prezidentem nezasáhl.

Prezident Miloš Zeman.
Přes váhání ČSSD příznivci Zemana na výstavišti sbírají podpisy
Prezident Miloš Zeman.
Osobnosti: Zeman je lídr, zemi ale rozděluje
Brněnský politolog Lubomír Kopeček.
Hledání „antizemana" začíná být posedlost, říká politolog Lubomír Kopeček