Povinnost evidovat všechny vydané recepty mají lékaři od roku 2018, první rok ale nebudou pokutování, pokud to dělat nebudou.

Vyzvednout si mohou lidé recept v jakékoliv lékárně. Při předložení receptu, ze kterého lékárník načte kód, se z centrálního úložiště receptů stáhne informace o tom, jaké léky pacientovi vydat.

Primář ortopedie v sokolovské nemocnici MUDr. Oldřich Vastl
Primář sokolovské ortopedie na sále poslouchá AC/DC či Pink Floyd

Kromě čárového kódu bude recept obsahovat také kód z čísel a písmen, který může pacient lékárníkovi nadiktovat, pokud by nešel čárový kód načíst. Záměnná písmena a čísla, jako je například nula a O, kód neobsahuje. Další možností je i takzvaný QR kód, který ale není povinný.

Nově na receptu naopak chybí vlastnoruční podpis lékaře, který ho vydal. Nahrazený bude podpisem elektronickým. To umožní vydat recept na některé léky, zejména pravidelně předepisované, jako jsou léky na alergie nebo antikoncepce, i na dálku bez návštěvy ordinace.

Nemocnice v Ústí je první v kraji, která má nový druh babyboxu.
Babyboxy v Česku pomohly už zachránit 161 dětí, jen letos patnáct

Platné budou recepty stejně jako dosud 14 dní. Už teď platí výjimky pro recepty na antibiotika nebo léky na chemoterapii, které mají recepty platné pět dní, nebo jen jednodenní platnost u receptu vydaného na pohotovosti.

Podle průzkumu výrobce stomatologického softwaru XDENT mezi téměř 600 pacienty více než tři čtvrtiny z nich vítají možnost převzít recept na léky elektronickou formou. Jako nejpohodlnější cestu uvedla asi čtvrtina respondentů e-mail a přibližně stejný počet SMS zprávu. Necelých 13 procent z nich oceňuje i úsporu papíru.

Jako pozitivní hodnotí také přehled o vydaných lécích. Prozatím ale tato informace nebude přístupná lékaři, což odborná veřejnosti kritizovala. Tuto možnost zatím neumožňuje česká legislativa, změněná by měla být do poloviny příštího roku.

Ilustrační foto
Ministr Vojtěch: K eReceptu nebude do konce roku připojeno sedm tisíc lékařů