„Už je definitivně jasno. Rozhodli jsme se, že v tom boji nemá smysl pokračovat, protože dotace by musela být naplněná do prosince 2023, což není v lidských silách zvládnout úředně, ani stavebně," řekla Deníku Rovnost kastelánka Ivana Holásková.

Důvodem je stížnost u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Tendr na zhotovitele napadli neúspěšní uchazeči. Spor pokračuje už více než rok. „Letos na podzim jsme neuzavřeli smlouvu s generálním dodavatelem stavebních a ostatních prací. Riziko vrácení celé dotace bylo příliš vysoké, proto Národní památkový ústav oznámil poskytovateli dotace, že odstupuje od svého záměru," uvedla mluvčí památkářů Dagmar Šnajdarová.

Kanalizace a vodovod na Komenského nábřeží v Břeclavi se dočká opravy.
Konec haváriím: kanalizaci na Komenského nábřeží v Břeclavi opraví

Podle Holáskové měly práce na modernizaci začít už předloni. „Protáhla se administrativa projektu. Pak jsme si řekli, že za dva roky to zvládneme. Ale za necelý rok se projekt zvládnout nedá," zmínila Holásková.

Neuskutečnění rozsáhlé modernizace lituje například Iveta Ondrášková. „Těšila jsem se na novou podobu Francouzské zahrady. Snad se jí brzy dočkám,“ sdělila žena.

Památkáři úplně projekt neodpískali. Podle kastelánky Holáskové už zpracovávají podklady pro další žádost. Ale v upravené očesané variantě. „Rekonstrukce by se měla týkat katakomb a Maurského domu. Bohužel součástí nebude obnova parku," informovala Holásková. Náklady mají být kolem sedmdesáti milionů korun. V nové výzvě, která ještě není vypsaná, mají být na jednotlivé projekty vyčleněné nižší částky.

Hlodavci a zápach. Inspekce ve středu zavřela cukrárnu Delikana v Břeclavi. Se souhlasem SZPI
Hlodavci a zápach: inspekce zavřela cukrárnu v Břeclavi, podívejte se

Návštěvníci se tedy zatím nové Francouzské zahrady nedočkají. „V parku kromě obnovy drobných architektur, jako jsou sochy a navrácení původních váz, byly v plánu úpravy cest ve Francouzské zahradě. Chtěli jsme vybudovat novou obslužnou cestu k Minaretu, která by kopírovala hranice parku a umožňovala pohyb i cyklistům," nastínila Holásková modernizaci, která nakonec zůstane jen na papíře.

Kastelánka lednického zámku věří, že přípravný proces na nový projekt bude rychlejší. „Stavební povolení máme platné, mohli bychom se vrhnout rovnou na nové výběrové řízení," uvedla Holásková.

Ilustrační foto
Reakce na zdražení tepla: Ať vedení skončí, požadují Břeclavané v petici

Katakomby pocházejí stejně jako unikátní skleník z poloviny 19. století. Podle historiků původně sloužily pro uskladnění tropických rostlin. Správci památky plánují jejich prostory nově zpřístupnit turistům. „Katakomby měly být už dávno zrekonstruované. Do Lednice jezdím pravidelně na kole a ocenil bych rozšíření toho, co zde může někdo, kdo sem jezdí opakovaně, vidět,“ řekl Vladimír Horký z Brna.

Maurská vodárna, která poslední léta chátrá, je součástí lednického parku na břehu Zámecké Dyje od poloviny 19. století. Kdysi částečně sloužila jako parní lázně a zavlažovací systém parku.

MICHAL HRABAL

MARIE BRÝŽOVÁ