Jen samé špatné zvěsti přicházely do pátečního podvečera od zemědělců z břeclavského okresu. Zpráva dne zněla: zmrzlo vše, co lidé zasadili. Ztráty jsou na hroznech, bramborách či rajčatech. I v sadech.

„Nasadili jsme brambory asi na deseti hektarech. Pomrzly všechny. Zpozdí se kvůli tomu sklizeň. Rané brambory už jsme mohli sklízet v polovině června, teď musíme počkat až na konec měsíce," postěžoval si například Břeclavan Josef Snopek, jenž brambory pěstuje hlavně na polích v okolí Lednice.

Jedinou útěchou pro něj může být fakt, že pomrzla jen nadzemní část rostlin. Ta spodní, ukrytá v zemi, zůstala ušetřená. Vyrostou tak znovu.

Ztráty počítají rovněž pěstitelé vinné révy, zejména v níže položených oblastech. „Tam jsou na tom nejhůře, protože v těchto lokalitách a kotlinách proudí chladný vzduch nejvíce. Mrazy ale zasáhly všechny," oznámil vinař Petr Marcinčák.

Konkrétní závěry zatím vynášet odmítl. Je však pravděpodobné, že nadšenci jihomoravských vín si za letošní vzorky připlatí. „Je to logické. I když budou výnosy menší, náklady na obdělávání vinic jsou pro nás stejné. Nad částkou ale spekulovat nechci," sdělil Marcinčák.

Mluví se však o celkové škodě dosahující až čtyř set milionů korun.

Minus tři stupně

Noc na pátek byla pro mnohé krutá. Na předchozí slunečné dny vinice odpověděla rašením. V konečném součtu lze říct: tím hůře.

Zatímco v dřívějších nocích se teploty pohybovaly kolem pěti stupňů Celsia, nyní se na teploměru objevily i tři stupně pod bodem mrazu. Chlad likvidoval. „Mluvilo se o tom delší dobu, mráz ale přišel o něco později. Loni pomrzlo všechno v Čechách. Až takhle silný a plošný mráz u nás každopádně dlouho nepamatuji," řekl mikulovský vinař.

Tajemník Svazu vinařů Martin Půček označil škody jako největší za posledních deset let. V břeclavském okrese jsou podle něj výrazně zasažené oblasti Hustopečska, Mikulovska a Velkopavlovicka. „Předběžně odhadovaná výše škody na moravských hroznech bude asi pětadvacet procent oproti dlouhodobému průměru," uvedl Půček.

Vinohrady nejsou poškozené definitivně, ale letošní úrodu ze spálených vinic lze nahradit jen stěží. „Příroda podala nejpádnější důkaz o nesmyslnosti zavedení spotřební daně na tichá vína. Jejím zásahem přišli vinaři ze dne den o značnou část svých příjmů a moravské víno letos nevyrobí, ač o vinice i nadále musí pečovat bez vidiny jakékoliv úrody," sdělil tajemník.

Marcinčák mu dal za pravdu. „Vinařství není fabrika, kde lze vyrábět bez ohledu na počasí. U nás nemá nikdo nic jisté, je proto dobré zachovat podporu. Přece jen se výrazně podílíme na rázu krajiny. Uvidíme, jak bude situace vypadat po víkendu. Ten ukáže, jak na tom jsme," zmínil

Teplotní skok z noci na pátek se podle aktuální předpovědi nemá v nejbližších dnech opakovat. Teploty se o víkendu naopak dostanou nad dvacet stupňů Celsia.