Dřevorubec doteď závodil v kategorii začátečníků, kterou letos vyhrál na mistrovství České republiky v Ralsku. „Ovšem získal jsem tolik bodů, že jsem přeskočil i některé profesionály. Stal jsem se tak vicemistrem republiky,“ vypráví nadšeně Štelc.

K závodění ho před dvěma lety přivedl kamarád. „Objížděl dřevorubecké soutěže, a nakonec zlanařil i mě. Do té doby jsem o závodech nic nevěděl, a to mistrovství republiky organizuje vedení Vojenských statků a lesů, pod kterými pracuji,“ směje se třiatřicetiletý muž.

Ilustrační foto.
Už neteče jen do kanálu. Pramen Hrček nově zásobuje vodou obyvatele Rašovic

Po chvíli přemlouvání se přihlásil na první ročník Ruprechtovské pilky. Od závodu si moc nesliboval, o to více ho překvapilo, že vyhrál druhé místo. „Vůbec jsem s tím nepočítal, jel jsem si to spíše zkusit,“ říká muž, který už čtrnáct let pracuje v lese.

Soutěžil v disciplínách, které jsou součástí jeho každodenní práce. Kácí stromy, ořezává větve. Nejraději má kombinovaný řez. „Jedna kláda se sklání pod určitým úhlem dolů a druhá nahoru. Při řezání je pak těžké se přeorientovat na druhý úhel,“ vysvětluje Štelc. Dodává, že tuto disciplínu vyhrál na mistrovství republiky.

Štelc se může pochlubit i prvním místem. „Vyhrál jsem hned můj druhý závod, který se konal na Slovensku,“ říká dřevorubec.

Výhra v něm probudila touhu závodit. Začal trénovat a vyhledávat další soutěže. „Moji zaměstnavatelé nám zařídili trénovací plochu. Na trenažérech se zdokonalujeme v řezání a kácení,“ sděluje Štelc.

Houslový virtuos Pavel Šporcl.
Vystoupení Pavla Šporcla nebude. Pořadatelé hledají nový termín

Doma si zkouší sborku a rozborku pily, tedy její částečné rozebrání a složení. Zvládne to za 12 vteřin.

Jeho snem je kvalifikovat se na mistrovství světa. „Snažím se, trénuji, ale je to časově dost náročné. Naštěstí mě velmi podporuje manželka s dcerou,“ usmívá se Štelc.

Je vděčný také svým zaměstnavatelům, kteří mu zajistili vybavení. „Mám doma tři pily, o tu soutěžní se vzorně starám,“ podotýká.

MARTINA MORESOVÁ

Ilustrační fotografie.
Podnikatel: Řidiči? Nechtějí pracovat ani za padesát tisíc