Papírový bloček nehtařky Petry Gazdové brzy nahradí pokladna s tiskárnou. Třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb se ale nebojí. „Je jedno, jestli zisky píšu na papír nebo ťukám do kasy. Myslím, že je eet sice zbytečné, ale třeba mi zpřehlední platby, celkem se těším,“ uvedla podnikatelka z Brna.

Povinnost elektronicky zaznamenávat své tržby platí pro podnikatele o prvního května. „S novinkou je seznamujeme a vše se snažíme vysvětlit. Lidé mají mnohdy zkreslené informace, ale já jim říkám: nebojte se eet. Zažila jsem zavádění první a druhé vlny a tehdy byli naštvaní a říkali, že systém nebude funkční. Teď ví, že nic z černých scénářů se nenaplnilo,“ pochválila ministryně financí Alena Schillerová.

Šéf krajského ředitelství policie Leoš Tržil.
Židenická kasárna: policie chce mít letos studii využití objektů

Doplnila, že nyní se zájemci ozývají s mnohem techničtějšími dotazy.

Podrobnosti si už několik týdnů zjišťuje třeba Roman Chylík ze Slavkova u Brna. „Byl jsem na několika seminářích a díval jsem se na firmy, které prodávají kasy a tiskárny. Náklady očekávám jednorázově v řádu pár tisíc korun,“ poznamenal živnostník, který se zabývá servisem plynových kotlů. „Sice jezdím po domácnostech a přístroj budu muset mít pořád s sebou, ale komplikace to zřejmě nebude,“ přemítá.

3. a 4. vlna EET

Od kdy: 1. květen 2020

Koho se týká: podnikající fyzické osoby, právnické osoby s podnikatelskou činností

Co podléhá evidenci: tržby pocházející z podnikatelské činnosti uhrazeny v hotovosti, směnkou, šekem, stravenkou, voucherem nebo jiným obdobným způsobem. Evidenci nepodléhají platby z přímého převodu z účtu na účet a platby platební kartou.

Vrásky si nedělá ani kadeřnice Kristýna Humlová, nadšená ale není. „Pořízení technologie budu řešit až na poslední chvíli. Je jasné, že vynaložím peníze na tiskárnu, kotouče papírů i program. Myslím, že brzy přijde někdo s nápadem, jak nařízení obcházet,“ naznačila.

S tím souhlasí i analytik společnosti Cyrrus Petr Pelc. „Pro podnikatele elektronická evidence přínos mít nebude. Naopak spíše přibude administrativní zátěž. Lze očekávat, že se budou snažit tuto povinnost obejít. Státu zavedení dalších vln přinese větší kontrolu, ale je otázkou, zda i nějaké peníze,“ sdělil.

Jako výraznou nepříjemnost vnímá zákon malíř Marek Filouš z Kuniček na Blanensku. „Raději zákazníkům řeknu, ať mi posílají peníze na účet. Nedůvěřuji tomuhle, určitě mi to nijak nepomůže,“ svěřil se.

Menší podnikatelé mohou u finanční správy zažádat o zvláštní, papírový režim. Týká se to těch, kteří mají příjmy do jednoho milionu korun a mají maximálně dva zaměstnance. Na jižní Moravě si o něj od začátku února zažádalo 237 podnikatelů. Většinou kadeřnice, kosmetičky nebo maséři.