Současné naděje reprezentují zejména děti, které se svými ušatými mazlíčky zaměřují na králičí hop. „Jde o náročnou disciplínu, kde králíci dosahují pozoruhodných výsledků, ve skoku do dálky kolem tří metrů a do výšky přes metr. Náročné je to fyzicky i pro chovatele, musí totiž dráhu absolvovat s králíkem,“ upozornil jednatel vyškovské základní okresní organizace České svazu chovatelů Rostislav Jirásek, který je zároveň tajemníkem okresního sdružení.

Jak připomněl, historie samostatné vyškovské organizace ale sahá až do třicátých let minulého století. Založená byla totiž v roce 1930. S pravidelnými výstavami začali Vyškovští u nádraží v roce 1962. Z prvomájové výstavy se stala postupně tradice. Před třiceti lety začali dělat prodejní výstavy, které ukončili až loni. „Dříve bylo normální, že sem přišlo čtyři až pět tisíc návštěvníků. Když dneska projdou výstavou tři stovky, tak je to hodně,“ posteskl si jednatel.

Vyškovská trasa nese název Carova volba.
Skryté příběhy Vyškova poznávají zájemci s mobilem v ruce, podívejte jaké

Navíc si chovatelství i výstavy prošly těžkou zkouškou v období koronavirové pandemie. V současnosti Vyškovští pořádají výstavu ve spolupráci s organizacemi Moravské Prusy a Nouzka. Pro ty chovatele nejlépe hodnocených králíků, drůbeže a holubů byly připravené poháry starosty. Na poháry základní organizace Vyškov 1 a Olešnice mohli být pyšní i mladí chovatelé, a to Lucie Hanáková, Karel Crhonek a Michal Derka.

Podle tajemníka okresní organizace Českého svazu chovatelů má Vyškovsko zhruba 250 členů. Samotné vyškovské sdružení je téměř třicetičlenné. „Věkový průměr je ale poměrně vysoký, máme totiž pět osmdesátníků,“ připomněl Jirásek.

Velký krajský chovatelský svátek letos připadá na 11. a 12. prosince, kdy se uskuteční jubilejní desátá Jihomoravská výstava králíků, drůbeže, holubů, okrasného a exotického ptactva s mezinárodní účasti Moravia Brno 2021.