Rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem si můžete přečíst ve čtvrtečním tištěném vydání Deníku Rovnost

Prezident po chvílí přejel do brněnské Slatiny do továrny ABB. „Na to, že jste se mi před chvílí chlubili tím, jak umíte vyrobit kabely s inertními plyny uvnitř, tak tu nemáte ani správnou kabeláž k mikrofonu," kárá v žertu firmu, když přijde na besedu se zaměstnanci.

Mohli mu klást libovolné otázky. Například Ondřeje Černého zajímalo, kdo je Zemanův nejoblíbenější český politik. „Český? To je těžké, to bych musel lhát. Ale jestli může být i mrtvý, tak je to Tomáš Garrigue Masaryk," odvětil.

Po konci besedy se prezidentova kolona deseti aut přesunula do Kuřimi na Brněnsku. Zeman se stal po Masarykovi v roce 1928 a Klausovi v roce 2009 teprve třetím prezidentem, který město navštívil. „Jsem rád, že se mohu setkat s vězni pracovního tábora, který se jmenuje Kuřim," žertuje Zeman na začátku setkání s místními. Narážel tak na nedávno vydaného průvodce To je Brno, ve kterém se takto o Kuřimi píše.

Kontroverzní průvodce To je Brno. Ilustrační foto.
Za kontroverzního průvodce pokuta nehrozí. Vokřál ale chce lepší komunikaci

Zemanovi se také líbilo, že ho nikdo na úvod nevítal s červenou kartou. Jako projev nesouhlasu ji prezidentovi vystavili demonstranti při výročí Sametové revoluce v roce 2014 a stala se symbolem odporu vůči současné hlavě státu. Poté, co to prohlásil, se mezi lidmi dvě červené karty na náměstí objevily. „Doufám, že protestující budou mít i otázky," vyzval je Zeman.

A měli. Zajímalo je, proč Zeman udělil milost odsouzenému vrahu Jiřímu Kajínkovi. „Že je Kajínek vrah, je jen vaše hypotéza. Pochybnosti o vině vyjádřil už dřívější ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Prostudoval jsem si i trestní spis," odpověděl jim.

Zemanovi se na jihu Moravy líbilo, trápí ho ale brněnské letiště. „Dozvěděl jsem se od hejtmana Bohumila Šimka, že kraj chystá analýzu, která povede k vypovězení nájmu," dodal prezident. Letecký den na jižní Moravě zakončil ve vrtulníku, kterým krátce po šesté večer odletěl.

Prezident Miloš Zeman se ve druhém dni návštěvy Jihomoravského kraje zastavil na Hodonínsku. V Jihomoravské armaturce se setkal s vedením firmy a zaměstnanci.
Zeman dostal uzené, víno a také lavičku. Doufám, že mě přežije, řekl o ní

Třetí den na jižní Moravě: co Miloš Zeman řekl
- na veletrhu IDET v Brně: "Zbrojní průmysl je jako každý jiný a i on potřebuje podporu ve vývozu. Je třeba zabránit opakování devadesátých let, kdy někteří naši pacifisti rozhodli, že je třeba náš průmysl omezit. Byl to i jeden z důvodů rozpadu Československa. Věřím, že období útlumu je za námi. Máme tu ale jiný problém. Někdy licenční politika omezuje náš export do zemí, odkud údajně hrozí vývoz do nebezpečných zemí s embargem. Já říkám: Co je komu do toho." 
"Podporuji myšlenku, že české armádě by měli dodávat zbraně především české zbrojovky. A také zvyšování výdajů na obranu v dnešní bezpečnostní sitiaci. Nejsem ale pro kalouskovské nákupy 72 letounů, se kterými jsme pak nevěděli, co dělat."  

- ve slatinském závodu firmy ABB: "Když navštěvuji podniky, ptám se po průměrné mzdě. Po několika vyhýbavých odpovědích jsem se dozvěděl, že čisté dělnické mzdy jsou tu průměrně třicet tisíc. A k tomu vám gratuluji. Když se setkávám s podnikateli, pláčou nad nedostatkem lidí a chtějí dovážet Ukrajince. Řešení je robotizace. Roboti si ale nekupují výrobky. Bude tak potřeba stále lidská práce, ale musí být řádně zaplacená."
 
- proč chce být znovu prezidentem: "Kvůli sebevědomí. Když si člověk neklade nejvyšší cíle, degeneruje ve vlastních očích." 

- k zavedení eura: "Je to opředeno mýty. Například tím, že jde o nástroj ekonomické politiky. Stejně tak jako teploměr neovlivňuje teplotu. Němci se vzdali marky, Francozi franku a německá ekonomika funguje dobře a francouzská špatně. Sever Evropy má vysokou produktivitu a jih se fláká. Kdo říká, že zavedení eura by přineslo ekonomický rozkvět nebo katastrofu, mýlí se."  

- k diskutovanému hledání Peroutkova článku: "Ovčáček (prezidentův mluvčí - pozn.red) nenašel článek Hitler je gentleman, ale našel několik Peroutkových článků, kde v článku Dynamický život píše Peroutka, že je Hitler největším z Němců." 

- k summitu G7: "Dozvěděl jsem se, že na summitu G7 byl americký prezident Donald Trump jediný státník, který nešel pěšky, ale nechal se vézt golfovým vozíkem. Ten člověk mě napodobuje, kudy chodí." 

- k odstoupení ministryně školství Kateřiny Valachové: "Měnit ministry pět měsíců před volbami je nebetyčná pitomost."

- k nehodě policejního superauta: "BMW řídil policejní řidič a ten měl mozkovou příhodu. I s Krulišem (zástupce protokolu kanceláře prezidenta - pozn red.) skončili v Bohunicích. Kruliš má zlomené dva obratle a ochrnutí mu nehrozí. Řidič je v umělém spánku, je po operaci a samozřejmě, že mu potom není zvlášť dobře. Ale věřím, že se uzdraví."

Nové hybridní BMW i8 jihomoravských policistů využívá pohon na elektřinu i spalovací motor.
Nabouraný supersport řídil policista, tvrdí záchranáři. Kruliš neměl být v autě
Prezident České republiky Miloš Zeman zavítal v pondělí odpoledne při své návštěvě Jihomoravského kraje také do Ivančic.
První den Zemana na jižní Moravě: rezervace pro aktivisty i milost pro Kajínka