Tvrzení doložil příkladem. „Jeden den na několikastránkový dotaz odpovíte, že danou činnost obec nevykonává. Za několik dnů ze stejného úřadu, ale asi ze sousedních dveří přijde jinak formulovaný, ale v podstatě stejný dotaz, kdy máme vyplnit ‚přehlednou tabulku‘, do které vypíšeme samé nuly,“ popsal starosta.

Přebujelou byrokracii považuje za výsměch starostům malých obcí. „Většinu věcí si tvoříme sami s účetní nebo administrativní pracovnicí. My tady máme být hlavně pro obyvatele a ne pro papíry,“ okomentoval.

Recesistické sdružení Všehoschopní z Hustopečí v krojích dobyli Lysou horu.
Lysou horu dobyli Všehoschopní pěšky v krojích. Nesli si i březovou májku

Podobně to vidí i starostka Krásenska na Vyškovsku Hana Šíblová. „Papírování a byrokratické práce neskutečně přibylo. Někdy nemám ani čas jít do vesnice mezi lidi. Člověk pořád jen studuje vyhlášky, jestli udělal vše dobře a zda ho za to nebudou penalizovat,“ poukázala.

Slibují snížení byrokracie• Krajský úřad řeší zjednodušení dotací. Některé dokumenty půjde předkládat jen jednou, ne jako součást každé dotace.
• Změny mají být připravené v roce 2019.
• Úpravu chystá i ministerstvo vnitra. Podle jeho mluvčí Hany Malé vznikla metodika, jejímž cílem je sjednocení sběrů dat.
• Letos ministerstvo zpracovalo Termínovník. Nabízí přehled všech termínů, které musí účetní obcí dodržovat. Vydá ho příští rok.


Stejné názory mají i v jiných okresech. Například v Šebetově na Blanensku je podle starosty Zdeňka Čízka situace katastrofální. „Prakticky pracuji non-stop. Pořád se něco ověřuje, sleduje, prověřuje, neustále se musíme k něčemu vyjadřovat. Nepracujeme pro obyvatele ale pro stát a ministerstva,“ je přesvědčený Čížek.

Na zvyšující se administrativní zátěž má specifický názor. „Zdá se, že každý státní úředník, kterému hrozí, že přijde o místo, vymyslí nějaký problém a k němu dotazník. Dřív to nešlo, protože to stálo peníze za obálku a známku, dnes je rozesílání prakticky zdarma přes e-mail a datové schránky,“ zmínil Čížek.

Téměř před rokem vznikla petice na ochranu místní samosprávy. Jejím spoluzakladatelem byl senátor Ivo Valenta. Z jižní Moravy na ni přibyly stovky podpisů. „I přes náš velký tlak a neustálé stížnosti stovek samospráv ale bohužel nemůžu říci, že by v poslední době došlo k zásadnímu zlepšení,“ uznal.

První krok pro snížení zátěže je podle něj zřejmý. „Právě starostové malých obcí musí být těmi, komu bude vláda naslouchat při zavádění změn. Jen oni totiž přesně vědí, kde je nejvíc tlačí bota,“ míní Valenta.

Ministerstvo zemědělství, kraj a Povodí Moravy se dohodli ve čtvrtek na navýšení hladiny v Nových Mlýnech.
Navýší hladinu Nových Mlýnů kvůli suchu. Ornitologové zůstávají proti