V pondělí večer šel jednačtyřicetiletý strážník se svoji rodinou na běžný nákup. S manželkou stáli u pokladen, když do supermarketu přiběhl muž s kuklou a chtěl peníze. „V první chvíli mi proběhlo hlavou, jestli se nejedná o nějakou legraci,“ popisuje situaci strážník. Když si uvědomil, že maskovaný ohrožuje prodavačku, neváhal ani vteřinu a zasáhl. „Povedlo se mi k němu nepozorovaně přistoupit. Oběma rukama jsem chytil zbraň a svalil muže k zemi,“ říká. 

Situace se nezalekla ani strážníkova manželka, která do té doby neměla s podobným případem žádnou zkušenost. Svému muži pomohla a útočníkovi zafixovala nohy. „Příjemně mě překvapila její duchapřítomnost a že v takové situaci nezmatkovala,“ hrdě popisuje strážník. Později ji vystřídal náhodný muž. Prodavačky mezi tím stihly zavolat policii a ta si útočníka převzala.

Ilustrační foto.
Druhá fáze rezidentního parkování zdarma? Nebude. Rada návrh neschválila

Odvahu pro pomoc lidem má strážníkova rodina nejspíš v krvi. Jeho syn se chce po vzoru svého otce stát policistou nebo vojákem. 
Za osmnáct let služby u městské policie v Brně už Čermák zažil ledasco. Ve službě je na zadržování pachatelů poměrně zvyklý. V civilu se s takovým případem setkal poprvé. „Myslím, že to má každý strážník i policista v sobě. Okolí vnímáme díky naší práci ostražitěji,“ vysvětluje. 

Kvůli způsobenému zranění ze zákroku zůstane teď nějakou dobu doma. „Když mám volno, jezdím pracovat na chatu, ale s poraněnou rukou toho moc nezvládnu,“ stěžuje si při pohledu na obvázanou paži zraněný strážník. 

KAMILA LORENZOVÁ

Dívka umí víno popsat i poslepu. Marie Iránková uspěla v someliérské soutěži
Dívka umí víno popsat i poslepu. Marie Iránková uspěla v someliérské soutěži