Jaké případy řešíte nejčastěji?
Často řešíme muže, kteří mají poruchu erekce, a často za námi chodí i ženy, kterým vadí porucha erekce manžela. Část klientů jsou lidé s nestandardně strukturovanou sexualitou. Baví je a vzrušuje něco, co není běžné nebo co je zakázané.

Petra Sejbalová
∙ Pochází z Brna.
∙ Vystudovala všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Poté atestovala z psychiatrie a sexuologie. Je také soudní znalkyní.∙ Od roku 2006 pracuje jako primářka Sexuologického oddělení Fakultní nemocnice u svaté Anny. Od roku 2010 přešlo toto oddělení pod Fakultní nemocnici Brno.
∙ Je vdaná, ráda nosí klobouky, doma má jejich velkou sbírku a díky této zálibě a své profesi o sobě s úsměvem prohlašuje, že je specialistka na pohlavní pokrývky.
∙ Má ráda přírodu, pěstuje bonsaje a baví ji keramika a malování hedvábí. Má také čtyři kočky a psa.


Jak tyto problémy s klienty řešíte?
Někdy bývá problém hned na začátku získat jejich důvěru, aby byli schopní svůj intimní problém vůbec pojmenovat. Někteří lidé mají problém mluvito sexu a někteří ani nevědí, jak užít společensky přijatelné termíny pro orgány nebo činnosti. Musíme proto najít společnou řeč. Pak se snažíme zjistit, zda problém nevyplývá z nemoci, z cukrovky či vysokého krevního tlaku.

Je v posledních letech některého problému více?
Podle mé zkušenosti narůstá počet dětí a mladistvých, kteří mají potíže se sexualitou. Velký problém je běžně dostupná pornografie na internetu, ke které se dostanou už v mladém věku, a pak si myslí, že to je normální chování. Skuteční partneři je pak stresují a děsí. Pracovala jsem s mladíkem, který byl v pětadvaceti letech panic, protože nebyl schopný mít sex s reálnou partnerkou. Ke vzrušení potřeboval silnější erotický podnět, třeba velmi vyzývavé sexuální chování ženy, jak to viděl na internetu. Sledování porna může zásadně…

KOMPLETNÍ ROZHOVOR NAJDETE V SOBOTNÍM (14.4.2018) TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST

Dopravní nehoda v brněnské Plotní ulici. Osobní auto se srazilo s autobusem a dodávkou. Zranila se řidička i malé dítě, které v autě vezla.
Opilý řidič autobusu zranil ženu a dítě. U soudu mu hrozí až deset let vězení