„Památník, který někdo přetřel bílou barvou, jsme ošetřili impregnací, barvu seškrábali a písmo uvedli do původní černé verze,“ přiblížil rakvický starosta Radek Průdek.

Při tragédii z 26. května 1936 se v řece Dyji na Břeclavsku utopilo jednatřicet školáků. Převážela je tato pramice. Snímek je z doby ještě před osudným výletem dětí.
Tragédie 1936: smíření s učitelem, který pod tlakem opustil Rakvice

Vzhled z roku 1936 dostalo i dřevěné zábradlí. „Hranici života a smrti tehdy oddělovalo zábradlí z dubu. Stejně tak i nyní,“ doplnil starosta.

Kresba zachycující rakvickou tragédii z roku 1936.
Pamětníci plakali, říká Vajbar o nové knize

Za restaurování památníku zaplatili Rakvičtí 80 tisíc korun. 30 tisíc přispěl kraj. „Do budoucna bychom rádi opravili i jeho okolí a pokusili se zrestaurovat i pomníčky u nás na hřbitově,“ nastínil další plány Průdek.

Svatomartinský Mikulov 2019.
Svatomartinský Mikulov: dospělí ochutnávají vína, dětí zajímá zahrádka hus a koz

Rakvičtí iniciativu vítají. „Každou tragickou událost je třeba si připomínat, zvláště tu, která se stala v květnu 1936 na Dyji. Zasáhla životy mnoha lidí napříč generacemi a osobně se dotkla i naší rodiny. Jsem ráda, že byl památník obnovený a určitě k němu vezmu i svého syna až bude větší, aby věděl, co se stalo, a poznal tak minulost obce, kde jako miminko vyrůstal," řekla Kateřina Řezníčková z Moravan u Brna, která z Rakvic pochází.