Kdo povede jihomoravskou ODS do příštích parlamentních voleb? Kdo se stane lídrem možná už letos na podzim nebo příští rok v květnu? Jméno zůstává neznámé, ale mezi členy strany už se mluví o konkrétním favoritovi. Je to oblíbený exministr školství, uznávaný politolog a bývalý rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala. Svou kandidaturu ale zatím nepotvrdil.

Fialovi se podařilo udržet dobrou image i přes účast v kritizované vládě Petra Nečase. „Pro mnoho občanských demokratů je to teď kandidát číslo jedna. Chce pokračovat v politické kariéře a pro stranu je na jihu Moravy nejlepší možná volba. I proto, že jinou výraznou osobnost tady nemají," uvedl zdroj Brněnského deníku Rovnost z blízkosti jihomoravské ODS.

Krajskému šéfovi občanských demokratů Jiřímu Kadrnkovi se Fiala zamlouvá, ale považuje takové úvahy za předčasné. „Osobně bych to uvítal, je to pro nás správná cesta. Řešit to ale začneme, až bude jasné, kdy se vlastně volby uskuteční," sdělil.

Silného lídra hledá strana na jihu Moravy už několik let velmi těžko. V roce 2010 stál v čele kandidátky Mirek Topolánek, který byl zároveň i celostátním lídrem. Poté, co musel odstoupit, ho v kraji nahradil bývalý brněnský primátor a senátor Václav Mencl. Strana tehdy na jihu Moravy získala 18,5 procenta hlasů, tedy o dvanáct procent méně než čtyři roky předtím. I tehdy ji ovšem vedl Mencl.

V loňských krajských volbách stál v čele kandidátky místostarosta Blanska Jiří Crha. A strana získala jen devět procent hlasů.

Petr Fiala je v zahraničí, ke svým plánům se proto včera nemohl vyjádřit. Už dříve ale naznačil, že hodlá ve vrcholné politice pokračovat.

Podle olomouckého politologa Tomáše Lebedy je nominace Fialy pro jihomoravskou ODS logický krok. „Pro ni by to byl velký přínos, otázka je, jestli to bude přínos i pro něj," podotkl Lebeda.

Doplnil, že strana bude v blížících se volbách ve složité situaci. „Jen těžko může čekat masivní podporu voličů. Pokud si ale ODS projde velkou volební porážkou, může jí to prospět. Dostane čas na sobě zapracovat a zůstanou v ní lidé, kterým jde spíše o stranické hodnoty než o obohacení," podotkl politolog.

Fialu jako lídra podporuje například i nynější jihomoravský poslanec Mencl. „Je to velmi dobrá možnost. Byl vynikající ministr školství, kterého uznávali běžní lidé i odborníci. Pokud se rozhodne do toho jít, podpořím ho," uvedl poslanec.

Na špici kandidátky se kromě Fialy objeví zřejmě další člen Nečasovy vlády, ministr spravedlnosti Pavel Blažek.