Projekt Místní sociální služby začal letos na jaře. Společnost měla v plánu vyškolit a zaměstnat tisíc dlouhodobě nezaměstnaných lidí. Měli se z nich stát sociální pracovníci, především v menších obcích na jižní Moravě. „Poslali nám žádost o příspěvek, který firmy a organizace dostávají za zaměstnání lidí dlouhodobě bez práce," řekl zástupce ředitelky krajského úřadu práce Hubert Přibyl.

Na jaře a v létě pak společnost nabírala lidi, zaškolovala je a čerpala příspěvky v celkové výši dvacet milionů korun. Stihla zaměstnat 260 lidí. „Desítky obcí na jihu Moravy měly o služby zájem. I pro stát je levnější, když nemohoucí lidé místo v domovech důchodců nebo nemocnicích zůstanou doma s rodinou a jen za nimi jezdí pečovatel," vysvětlil jeden ze zakladatelů projektu František Bublan.

Od ostatních poskytovatelů sociálních služeb však sklízel kritiku. „V kraji poskytuje terénní sociální služby asi šest set zaměstnanců. Navýšení jejich počtu o tisícovku by buď znamenalo předpoklad nárůstu klientů o 160 procent, nebo nahrazení stávajících pečovatelů novými, a ještě by pro skoro polovinu rekvalifikovaných sil nebylo uplatnění," upozornil Oldřich Haičman z asociace poskytovatelů sociálních služeb. Asociace také kritizovala, že díky dotacím mohou Místní sociální služby nasadit nižší ceny, a jsou tak zvýhodněné.

Krajský úřad práce tvrdí, že se ke společnosti Místní sociální služby choval jako ke všem ostatním. „Přesto na základě některých indicií ředitelka Marie Cacková nařídila u společnosti Místní sociální služby kontrolu, která stále pokračuje," dodal Přibyl.

Po kritických hlasech se o projekt začalo zajímat i ministerstvo práce a sociálních věcí a generální ředitelství úřadu práce a vyplácení příspěvků zastavily. „Zástupci ředitelství při prověřování zjistili závažné nedostatky na straně příjemce dotací," podotkla mluvčí ředitelství Kateřina Beránková. Konkrétní pochybení ale nesdělila.

Po krachu projektu pak desítky nově nabraných zaměstnanců přestaly dostávat mzdu. Podle Bublana se tento problém brzy vyřeší. „Když je teď firma v likvidaci, dostanou potvrzení o nevyplacení mzdy a mohou se kvůli náhradě obrátit na úřad práce a dlužné peníze pak vymáhat jako pohledávku. Je to v tuto chvíli nejlepší řešení," sdělil Bublan, podle kterého měl úřad práce o úplném zastavení dotací informovat společnost dříve, aby přestala nabírat lidi.