Podle neziskové organizace R-R, která vznikla už v roce 1992, je na území Jihomoravského kraje okolo šedesáti nočních klubů. „Pouliční prostituce se vyskytuje v Brně a na Znojemsku. Přímo ve Znojmě ale ne, tam to zakazuje vyhláška. Vznikají i velké organizované nonstop priváty. Převažují klientky svobodné se středoškolským vzděláním, s maturitou i bez ní. Nejvíce tu jsou dívky a ženy České národnosti,“ uvedla vedoucí brněnské pobočky R-R Tereza Gorgoňová.

Důvodem pro vstup do sexbyznysu jsou nejčastěji dluhy. „Ženy na sebe nechají napsat různé půjčky, se kterými je potom partneři nechávají. Nebo jde o samoživitelky. K užívání drog se většinou nepřiznávají. Že pracují v sexbyznysu, mnohdy netuší ani jejich nejbližší,“ přiblížila Gorgoňová.

Podle odborníků přitahují zákazníky stále více priváty. „Jejich největší výhodou pro klienty je jistě diskrétnost, protože u klubů mohou být při vstupu spatřeni nežádoucími svědky. Po čase sice privát sousedé obvykle odhalí, ale majitelé jej zkrátka přesunou jinam,“ dodala Janírková.

Součástí práce R-R je také poradenství. „Často řešíme problémy s násilím. A to nejen od zákazníků, ale i kolegyň v sexbyznysu, manažerů, a také jejich nejbližších, tedy domácí násilí,“ doplnila Janírková. 

Na Znojemsku pracují podle R-R v sexbyznysu kromě Češek také Slovenky, Ukrajinky, Bulharky či Rumunky.

„Jejich klienty jsou nejčastěji Rakušané, sexuálních služeb využívají i Češi,“ sdělila Janírková.

Ženy, které mají kvůli prostituci jakékoli problémy, se mohou obrátit na poradnu organizace R-R, ale také na pracovnice znojemské Charity, která pomáhá v rámci projektu Magdala. Jeho posláním je pomoc ženám, poskytujícím placené sexuální služby na Znojemsku, při návratu k běžnému životu.

„Loni jsme se přímo v terénu téměř tisíckrát s těmito ženami zkontaktovali. Chodíme i přímo do klubů.  Provedli jsme více než tři sta testů na HIV nebo sto padesát testů na hepatitidu B a C, přímo do kontaktní místnosti za námi přišly více než dvě stovky žen,“ informovala vedoucí projektu Jana Kopečková.

Přestože prostituce bývá obvykle spojovaná s kriminalitou, Znojemsko je podle policie poměrně klidné. „Za uplynulý rok jsme nezaznamenali žádné delikty spojené s prostitucí nebo veřejnými domy,“ sdělila znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Podobně problém vidí i městská policie. „Jelikož jsme se na problematiku prostitutek, které postávaly u hlavního tahu v Oblekovicích směrem na Vídeň, zaměřili již dříve, podařilo se nám, a myslím, že úspěšně, vytlačit tento negativní jev mimo katastr města Znojma,“ konstatoval šéf strážníků Ivan Budín.