Konflikty začínají už na náměstí Svobody, kde se kolem půl druhé odpoledne schází jak příznivci extrémní pravice, tak i jejich odpůrci, které zaštiťuje iniciativa Brno Blokuje. „Vyvěsili jsme na orloj baner s nápisem Co je absurdnější, než tolerovat netoleranci a oni nám ho strhli. Víme, že jsme na to neměli povolení, ale oni nám ho neměli co trhat. Policisté to ale neřešili," stěžuje si mluvčí iniciativy Václav Pecl. Dodává, že z jejich strany k žádným konfliktům nedojde.

Iniciativa si totiž dala za cíl pochod blokovat nenásilně, hlavně absurdním chováním. Někteří třeba před pochodem zametají, jiní tančí a další třeba zubními kartáčky čistí orloj na náměstí Svobody. „Lidem chybí láska a solidarita, chceme jim ukázat, že je máme rádi. My jim třeba rozdáváme jablíčka a knížky," vysvětluje Marek Slováček, který se zapojil do akce Kdo si hraje, nehajluje.

Počmárané auto šlapanických strážníků.
OBRAZEM: Nastříkal vulgární symboly na auto strážníků. Ráno se na místo vrátil

Klidný pochod slíbili i představitelé druhého tábora. „Jsme zvyklí, že na nás tito neomarxisté takhle reagují. Pokud nám nějak fyzicky nenaruší pochod, tak je nám to jedno. Z naší strany rozhodně konflikty neočekáváme," konstatuje za organizátory Erik Lamprecht.

Jakmile se ale pochod zhruba sta příznivců krajní pravice zastavuje na Moravském náměstí kvůli prvním proslovům, začínají potyčky. Situaci musí nejprve přijet uklidnit těžkooděnci a později i policisté na koních. Po několika desítkách minut od sebe neonacisty a antifašisty oddělují a obkličují je. Projít mezi demonstrujícími mohou jen novináři a i ti s obtížemi. Začíná první vlna zatýkání. „Nechápu, co se to tu děje. Čekala jsem, že to bude trošku drsnější, ale to nechápou, kolika lidem znepříjemnili den? Nejezdí tramvaje a centrem neprojdete. Nesouhlasím s nikým z nich," rozčiluje se Brňanka Jitka Novotná.

Pochod se následně pohybuje velmi pomalu směrem k Malinovskému náměstí, první jdou za hlasitých pokřiků sympatizanti s iniciativou Brno Blokuje, které policisté tlačí před sebou. Následuje zhruba třicetimetrový úsek bez lidí. V něm hlídkují kromě policistů na koních i další ozbrojenci a policejní auta. Za nimi pochoduje skupina příznivců extrémní pravice. Ze všech stran se na ně kromě nadávek snášejí třeba i mýdlové bubliny nebo růžové květy. „Vychováme i vaše děti," křičí dívka.

Ilustrační foto.
Začíná částečná uzavírka Koliště. Objížďka zkomplikuje cestu mnoha Brňanům

V parku před Janáčkovým divadlem policisté zadržují dalšího provokatéra, který k davu hodil dělobuch.

Průvod se asi na půl hodiny zastavuje na Malinovského náměstí, kde mají účastníci další projevy. Příznivce Brno Blokuje zatím policisté vytlačili zhruba sto metrů dopředu. K dalším konfliktům dochází až těsně před koncem akce, kdy mladá žena patřící mezi odpůrce pochodu, hází na policisty láhev od piva, málem ovšem trefuje jednoho z novinářů. „Tady už není normální nikdo. Pozavíral bych je všechny, vždyť jsou to blázni," komentuje situaci přihlížející Petr Slavíček. Ženu mezitím policisté přitlačují na chodník.

Za hlasitého skandování různých hesel, která se ozývají z obou znepřátelených táborů se pravicoví radikálové dostávají k hlavnímu nádraží, kde policisté pochod rozpouštějí. „Dál monitorujeme jak rozcházení účastníků shromáždění, tak i další prvomájové akce, které se v Brně konají," uvádí Komárová.

Centrem města potom ještě projíždějí lidé na kolech s reproduktory. „Kdo si hraje, nehajluje," křičí.

Celkově nakonec policisté při akci zajistili jedenáct lidí. Dalších několik desítek bylo zadrženo krátkodobě. „V Benešově ulici policisté krátkodobě zadrželi padesát lidí, kteří si sedali na koleje. Nyní je všechno v klidu a žádné další potyčky jsme nezaznamenali," uvedla po šesté hodině odpoledne policejní mluvčí Komárová.

Ilustrační foto.
Na internetu si utahují z Kuřimi. Stránku sledují stovky lidí