Každý rok si krápníkovou výzdobu v podzemí prohlédne zhruba dvě stě tisíc lidí. „Nyní na stánku pracují architekti a vymýšlejí jeho konkrétní podobu. Co se týče lodí, výroba prvního prototypu je naplánovaná na příští rok," řekl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Již zhruba rok turisté vchází do jeskyní přes novou správní budovu. Doposud jim tam však chybělo občerstvení, ve kterém by si mohli po výletě koupit svačinu. K dispozici byly pouze automaty. „Stavbu nové správní budovy jsme zaplatili převážně z evropských dotací. V podmínkách stojí, že v ní nebude deset let rychlé občerstvení," upřesnil Hebelka. Situaci chtěli zástupci správy jeskyní vyřešit umístěním stánku s jídlem mimo budovu, konkrétně do míst, kde dříve stály toalety.

S tím ale nesouhlasila Správa chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Vedení jeskyní se odvolalo k ministerstvu životního prostředí a uspělo. „Ministerstvo výjimku pro stavbu kiosku povolilo. Uvedený záměr významně neovlivní zachování předmětu ochrany zvláště chráněného území. Výjimka platí po dobu deseti let. Rozhodnutí je pravomocné," uvedla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva.

Novou vstupní budovu stavěli dělníci více jak rok. Autory návrhu jsou architekti Aleš Burian a Gustav Křivinka z brněnského ateliéru Burian-Křivinka. Slavnostně byla otevřena loni v listopadu. Celkově projekt vyšel na jednašedesát a půl miliónu korun.

V současné době na podobě stánku pracují architekti, kteří vymýšlejí jeho přesnou podobu. „Měla by to být jednoduchá dřevěná stavba. Nebude to časově náročné. Stánek by mohl otevřít zhruba v květnu nebo červnu," řekl Hebelka.

Občerstvení bude stát venku zhruba devět let. Tedy až do doby, než uplyne desetiletá lhůta, ve které nemůže být přímo v budově. „Na místě po stánku pak vysejeme trávu. Chceme vše uvést do původního stavu," sdělil Hebelka.

Na nový bufet se těší i turisté. „My jsme věděli, že u jeskyní bufet není. Proto jsme si vzali s sebou svačiny. Kdyby tam ale občerstvení fungovalo, určitě bychom si něco teplého koupili," řekla Monika Dvořáčková z Brna, která Punkevní jeskyně navštívila s dětmi a manželem.

Další novinkou, které se návštěvníci dočkají v nadcházejících sezónách, jsou nové lodě. „Každý rok kontrolujeme stav lodí a jednou za zhruba tři roky musí projít důkladnější technickou prohlídkou. Ty nejstarší jsou z osmdesátých let, proto jsme se rozhodli, že je načase je pomalu vyměnit," popsal Hebelka.

Výrobu prototypu nové lodě naplánovali na příští rok. „Lodě budeme obměňovat postupně, v řádu několika let. Budeme se snažit každý rok nějaké vyměnit. Konkrétní počet však přizpůsobíme našim finančním možnostem," řekl Hebelka. Přál by si však, aby byly nakonec vyměněny všechny.

Nové lodě budou velice podobné těm stávajícím, lišit se budou především v použitém materiálu. „Konstrukce lodí se nám osvědčila, proto ji nebudeme moc měnit. Při výrobě nových plavidel však použijeme modernější materiály, než z jakých jsou ty stávající," upřesnil Hebelka.

Jiná bude například krytina podlahy lodě, celkově by materiály měly být odolnější.

MARKÉTA PULDOVÁ