První otužilci se objevují kolem deváté hodiny. Jedním z mnoha otužilců, kteří v neděli ráno přicházejí otestovat svoji fyzickou kondici je Jiří Kuřina. „Plavu už deset let, tenhle rok jsem ale po operaci zad. Tak jsem si to dal hned dvakrát,“ směje se muž.

V deset už jsou všichni rozdělení do skupin, nastoupení a připraveni poslechnout si úvodní řeč organizátorů. Postupně se pak derou ven ze vstupní haly jeskyní. Někteří již nachystaní jen v plavkách a županu, jiní stále zabalení v bundách. Všechny však čeká stejný osud. Studená voda a minimálně sto metrů plavání v říčce Punkvě, která teče skrz jeskyně.

Plavci se po skupinkách vydávají do jeskyně, kde si mohli před závodem prohlédnout krásy Moravského krasu hezky z blízka. Krátce po tom vyplouvá jednotka potápěčů. Ti se starají o bezpečnost.

Dosavadní blanenský starosta Ivo Polák hlasoval v budově Základní školy Erbenova.
Povolební změny? Spíš vše při starém. Poláka vystřídá v křesle starosty Crha

Čekání na příchod plavců vyplňuje pan Kuřina. Ten totiž plave závod opačným směrem. „Nevím, jak by se mi s bolavými zády lezlo z loďky, tak jsem si to domluvil jinak. Poplavu sto metrů tam a sto zpět,“ vysvětluje. Když se po chvíli z jeskyně vrací a zjišťuje, že nikdo ještě nedorazil, dal si dá dvousetmetrové kolečko ještě jednou.

Po několika minutách se pak začínají objevovat první plavci. První pětice radostně cáká vodu kolem sebe. Jako na pláži a venku třicet stupňů. V jedné z dalších skupinek připlouvá i organizátorský tým. „Letos máme sedmdesátý ročník. Zahajujeme sezónu, závod ale není bodovaný. Akce je totiž omezená kapacitou sto padesáti lidí a zájem je veliký. Nechceme, aby lidé ztráceli body v celostátní soutěži, jen proto, že pro ně už nebylo místo,“ uvedl jeden z organizátorů Petr Mihola.

Na bezpečí otužilců dohlížejí u Punkevních jeskyní zdravotníci. „Většinou řešíme podchlazení. Na to se obvykle stačí zabalit a vypít něco teplého. Už jsem ale u zimního plavání zažila také infarkt jednoho z plavců,“ poznamenává lékařka Jana Novotná.

Ilustrační foto.
Auto skončilo ve vodě. Ženu v šoku a dalšího zraněného odvezli do nemocnice

Nejčastěji pak prý mají problémy staří lidé a mladí nováčci. „Když přijde netrénovaný člověk, zvládá to špatně. Na takovou akci je potřeba se připravovat a nechat tělo, aby si na studenou vodu zvyklo,“ dodává.

Všichni plavci dokončují v neděli otužileckou vodní pouť v pořádku. Před dvanáctou hodinou se všechno pomalu uklízí. Lidé jsou usušení a oblékají se zpátky do teplých bund. Posilují se grogem či jinou horkou tekutinou z termosky. Popadají batohy a vydávají se, ať pěšky či vláčkem, na řízek do hospůdky jen dva kilometry pod Punkevními jeskyněmi.

JAKUB SEKANINA

Bývalý starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek u volební urny.
Boskovická koalice? Jiné složení. Vítězná ODS ji chce dojednat ještě tento týden