Projekt má na starosti nezisková organizace Dům pro Julii. Zařízení nabídne lůžka až pro deset dětí. Počítá se se dvěma hospicovými lůžky, s osmi pro pobytové odlehčovací služby a rovněž osmi pro rodiče či doprovod dětí.

„Většina lidí si v době onemocnění nebo závěru života přeje být doma se svými blízkými, nejinak je tomu samozřejmě u dětí. Pečující si však od náročné péče potřebují odpočinout, proto jsou odlehčovací služby v terénní i pobytové formě naprosto nezbytné,“ vysvětlila ředitelka neziskové organizace Dům pro Julii Radka Vernerová.

První hospic pro děti bude v Brně na Kociánce.
Republikový unikát: dětský hospic začne v Brně vznikat už příští rok

O klienty Domu pro Julii bude pečovat lékař, sedm zdravotních sester a čtrnáct pečovatelů. Nemocné děti i jejich příbuzní mohou využít také služby psychologa, duchovního, fyzioterapeuta a dalších pracovníků.

Vydražili díla umělců

Stavba hospicu začne podle plánu na jaře příštího roku, hotovo má být v polovině roku 2023. Náklady na projekt jsou 160 milionů korun. Zhruba dvaadevadesát milionů získají představitelé města, kteří jsou investorem, z evropských dotací.

Vizualizace domova pro autisty. Rekonstrukce domu vyjde na 26,5 milionu korun. Bydlení tam najde šest dospělých autistů.
Autisté budou mít speciální dům. Vznikne v Mokré-Horákově

Na nedávné dobročinné aukci se vydražila díla šesti jihomoravských umělců. Vybraná částka z akce organizované Nadačním fondem Niké byla 210 tisíc korun.

„Jsme rádi, že jsme mohli podpořit dobrou věc, jakou dětský hospic bezesporu je. Zároveň nás velmi těší, že se podařilo získat tolik peněz, které hospicu pomůžou se zajištěním potřebného vybavení a zahájením provozu,” řekla předsedkyně správní rady Nadačního fondu Niké Miloslava Vepřeková.