Hraboši, divočáci a nyní také třeba bodláky jako příležitostný plevel škodí na polích jihomoravských zemědělců. Ti mluví o letošku jako o roku s extrémním výskytem bodláků. Přicházejí kvůli nim o kukuřici, slunečnici a další plodiny.

Svoji špatnou zkušenost mají například zemědělci z podniku Moravská Agra ve Velkých Pavlovicích. „Říkáme mu lidově španělský bodlák, ale přesnou mutaci neznám. Obvykle lidé znají pcháč oset, který v polích také škodí. Tento bodlák se do polí dostává nejspíš z neudržovaných příkopů u sinic. My pak musíme vynakládat prostředky na ochranu kultur pěstovaných v sousedství,“ uvedl agronom společnosti Radomír Sedláček.

Jak dodal, jedná se o pole v okolí Bořetic a Pavlovic. „Tento plevel pak doplňuje i blín černý, který se špatně likviduje. Bodlák, o kterém mluvíme, může dorůst až metrové výšky. V kukuřici, kterou jsme ošetřili herbicidy, se v místech kolem bodláků objevila místa pět krát deset metrů, kde kukuřice vůbec neroste,“ doplnil Sedláček.

Ilustrační foto.
Cizinec za volantem Porsche nebrzdil. Obcí prosvištěl víc než stovkou

Ředitel Farmy U Tří dubů Libor Kahoun mluví o největším výskytu bodláků v polích za posledních pět šest let. „Je to trvalý problém. Když mluvíme o polích v okolí silnic druhých a třetích tříd, pak cestáři nesekají příkopy nebo je posekají, až bodláky vysemení. Letos je mimořádně bodlákový rok,“ konstatoval Kahoun.

Silničáři tvrdí, že pravidelnou údržbu příkopů provádějí. „Příkopy u silnic druhých a třetích tříd udržujeme dvakrát ročně. Umíme si představit i častější údržbu, ale znamenalo by to podstatně vyšší nálady. Tato údržba stojí deset milionů korun ročně,“ konstatoval šéf krajských silničářů Zdeněk Komůrka.

Znojemský botanik Radomír Němec si myslí, že se v polích patrně objevuje pcháč oset nebo ostropestřec mariánský. „Pcháč je druh, který se běžně vyskytuje v krajině. Někdy se díky vhodným podmínkám stává agresivnějším a pak zemědělci používají herbicidy,“ nastínil Němec.

Jak dodal, kromě těchto dvou bodláků se třeba i ve městech objevuje ostropes trubil. Ostropestčec mariánský i pcháč jsou známé léčivky. Ostropestřec mariánský má detoxikační účinky a pomáhá při regeneraci jater.