V hromadné dopravě, obchodních centrech, na úřadech či ve školách. Tam všude musí lidé od prvního září opět povinně nosit roušky. Řadě Jihomoravanů se to nelíbí. „Ať si je nosí ten, kdo tento nesmysl nařídil. Ať si z toho udělá třeba módní doplněk,“ okomentovala připravované nařízení vlády na sociální síti Jana Svobodová ze Znojemska.

Rouškomat v provozu

Ve městech na jihu Moravy mají roušek dost ještě z jara. Kritikou však někteří starostové také nešetří. „Tato plošná opatření jsou důsledkem toho, že vláda nebyla schopná uvést v život chytrou karanténu a nemáme efektivní národní testovací strategii. Znojmo má zásobou ochranných pomůcek dostatečnou. Od posledního srpna si mohou lidé roušku bezplatně vyzvednout na městském úřadě,“ informoval znojemský starosta Jan Grois.

Od prvního září musí mít zakrytá ústa i nos všichni lidé v nákupním centru Freeport v Hatích u Znojma. „Opět nabídneme rouškomat u vchodu. Naše zákazníky budeme o povinnosti roušky nosit pochopitelně informovat. Musí je mít i zaměstnanci, pro které to nebude příjemné,“ sdělil ředitel centra Jan Procházka.

Roušky se vrací do obchodů a MHD.Zdroj: Deník/Markéta Evjáková

Na opatření se chystají i provozovatelé kulturních zařízení. Třeba Městské divadlo Brno sníží počet diváků na představeních. Hudební scéna má kapacitu přes šest set míst, do prodeje však dá divadlo jen pět set vstupenek. Návštěvníkům už oznámilo povinnosti mít při inscenaci roušku. „Diváci jsou ochotní to přijmout. Hlavně si přejí, abychom už nerušili představení,“ uvedla mluvčí divadla Kateřina Vižďová.

Vernisáž fotografií nekonvenčního fotografa Petra Stillera ze Sociálně nadačního fondu města Brna a Jihomoravského kraje.
Štěstí se k nim otočilo zády. Výstavu nafotil z vozíku spouští ovládanou ústy

Podle ředitele odboru obecné a komunální hygieny Miroslava Staňka čekají hygienici na vydání ochranného opatření ministerstva zdravotnictví. „V tuto chvíli bych vařil z vody, když nemám nic černé na bílém. Roušky obecně jako ochranný prvek samozřejmě význam mají,“ řekl.