Krajský rozpočet letos přesahuje šest miliard korun. Dalších osm a půl miliardy přes bankovní účet kraje pouze proteče na platy učitelů a další výdaje na školství. Protože odhadované příjmy kraje v příštím roce klesnou o pětasedmdesát milionů korun, rada při plánování rozpočtu šetřila a zbytek výdajů vykryje z úvěru od Evropské investiční banky. "Naplánovali jsme rozpočet tak, abychom měli rezervu, kdyby daňové příjmy byly ještě nižší," řekl první náměstek hejtmana Stanislav Juránek.

Právě využívání stamilionů z úvěru od Evropské investiční banky se nelíbí krajské opozici. "Rozpočet je výrazně schodkový a kraj spoléhá na peníze z úvěru. Měl by se snažit toto čerpání omezit," řekl opoziční zastupitel za občanskou demokracii Jiří Crha, který je zároveň členem finanční komise zastupitelstva. Podle Juránka rada však využívání úvěru důkladně zvážila a použije ho na dofinancování projektů, které jsou spojené s vysokými evropskými dotacemi.

Občanským demokratům vadí i snížení příspěvku na lékařskou službu první pomoci pro blanenskou a boskovickou nemocnici. "Dříve na ni dostávali milion a půl, teď je to necelý milion korun. S tím nesouhlasíme a zřejmě budeme navrhovat úpravu," podotkl Crha. V pondělí se sejde klub občanskodemokratických zastupitelů a dohodne se konkrétních návrzích na změny rozpočtu.

Hejtman Michal Hašek považuje takovou kritiku za účelovou. "Podle mých informací už blanenská nemocnice při jednáních předběžně souhlasila s výší příspěvku. Navíc město žádá pro nemocnici několikamilionovou podporu formou dotace investičních záměrů," sdělil Hašek.

Ovšem boskovickou nemocnici zpráva o snížení příspěvku překvapila. "Slyšel jsem, že to hrozí, ale rozhodně jsme s tím nepočítali. Pokud se příspěvek opravdu sníží o celou třetinu, asi nebudeme moct pohotovost provozovat," reagoval ředitel boskovické nemocnice Rostislav Verner. Boskovická nemocnice díky příspěvku od kraje zajišťovala pohotovost pro dospělé, pro děti a dorost a ohledání zemřelých.

Významné výhrady má opozice i dotaci na oslavy 1150 let příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. "Je to samozřejmě významná událost a zaslouží si podporu, ale šestnáct milionů je moc. Zvláště ve srovnání se snížením příspěvku na lékařskou pohotovost," upozornil Crha.

Skoro milion a půl dostane Městské divadla Brno na inscenaci Cyril a Metoděj, o životě věrozvěstů vznikne také celovečerní film. Součástí oslav jsou také dvě mezinárodní konference v Praze a na Velehradě, které budou stát deset milionů. Vedení kraje si za výší dotace stojí. "Propagace kraje a vzdělanosti takovou částku zasluhuje," uvedl krajský náměstek Václav Božek.

Co opozici vadí na rozpočtu:
- snížení příspěvku na pohotovost v Blansku a Boskovicích o půl milionu
- snížení příspěvku na obnovu venkova o dva miliony
- šestnáctimilionová dotace na oslavy příchodu Cyrila a Metoděje
- skoro miliardové čerpání úvěru od Evropské investiční banky