Pošlapaná tráva, nedopalky cigaret či zbytky návnad pro ryby na zemi. Takové stopy po sobě občas zanechají pytláci u rybníka poblíž Býkovic. Ne vždy se jim podaří nepozorovaně zmizet. „Jednou navečer jsem tam přistihl tři mladíky. Utekli do lesa, já ale našel jejich motorky i s batohem a počkal si tam na ně," vylíčil jeden z honů na pytláky majitel rybníka Vladislav Randula.

Mladíci z lesa po čase vylezli. „Navrhl jsem jim, že buď zavolám policii, anebo si pytlačení odpracují na brigádě. A opravdu, hned následující sobotu se pustili do práce," pokračoval Randula.

Pytláci u jeho rybníka mnohdy nechají nepořádek. A samozřejmě způsobí škodu na ukradených rybách. „Pokud uloví na udici dva tři kapry, škoda není velká. Horší je, když si vezmou sítě. Já ale své ryby krmím dost, takže nejsou hladové a ulovit je není snadné," míní muž. Ten vlastní dva rybníky, oba kontroluje každý den.

Pytláky vídávají také hrázní u boskovické přehrady. „I sem se lidé vydávají pytlačit. Hrázný je občas uvidí z objektu, ze kterého má výhled do okolí. Chytit je není snadné," sdělila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Blízko ubytoven

Pytlačení trápí i členy letovického rybářského svazu. Podle hospodáře Tomáše Koudelky se s tímto problémem setkávají nejvíc v místech blízko řek, kde je zastavěná část města nebo ubytovny. „Právě odtud totiž často pytláci jsou. Pytlačí se ale všude, v rybnících i na přehradě. Nejčastěji v noci," sdělil Koudelka s tím, že podle pravidel se někdy nechovají ani rybáři, kteří mají povolení. Porušují totiž rybářský řád a berou si víc úlovků, než je stanoveno. „Někteří také loví podměrečné ryby nebo v době hájení. Další rybaří v době po půlnoci, což je v létě zakázané," zmínil další prohřešky hospodář.

Podle něj se někteří pytláci ani neskrývají. „Například ve Svitávce, což není náš revír, přišel mezi nás rybáře pytlák, natáhl si šňůry a nadrzo se dal do lovení," popsal Koudelka.

Ten upozornil, že vody Blanenska střeží rybářské stráže. Pokud přistihnou pytláka při činu, musí jej zadržet, aby počkal do příjezdu policistů. „A to je problém," podotkl Koudelka.

Pouze přestupek

Podle boskovických rybářů lákají pytláky řeky. „Máme revír na řece Svitavě třeba mezi Zboňkem a Doubravicí. Je to úsek dlouhý několik kilometrů se spoustou keřů, kde se pytláci lépe schovají. Přesto se nám některé podaří přistihnout, většinou to jsou děti," uvedl předseda boskovického rybářského svazu Karel Staněk.

Lov ryb načerno je přestupek. Policisté tak dopadené zloděje předávají pracovníkům odboru životního prostředí. Blanenští už letos několik takových případů řešili. „Pytláky většinou chytí majitel rybníka nebo rybářská stráž. Hrozí jim pak pokuta až patnáct tisíc korun. Dále jim zabavíme udici a další náčiní," nastínil šéf blanenského odboru životního prostředí Pavel Konečný.

Ten však těmto lovcům ryb často jen domluví. „Většinou jde o kluky, kteří pytlačili z mladické nerozvážnosti," vysvětlil.