Můžou se lidé nakazit salmonelou z tepelně upraveného masa?

Pokud je dodržená předepsaná teplota, tak ne. Při výrobě tepelně opracovaných masných výrobků je základní teplota sedmdesát stupňů po dobu deseti minut. To bakterie zničí. V restauracích maso připravují při daleko vyšších teplotách.

Nakazí lidi bakterie, které zůstanou třeba na nádobí?
Ano, pokud položíte syrové maso na prkýnko a potom na něj dáte třeba chleba, tak se můžete nakazit. V kuchyních se musí používat například různé nože a vše řádně umývat.

Jak to, že se sem závadné maso dostalo i přes kontrolu?
Veterinární správa dodávky masa hlídá, ale nemůže je při testování vzorků pozastavit. Dodej masa může přerušit tehdy, pokud je třeba špatně označené. V laboratořích se snaží dodat výsledky co nejrychleji, stejně se za tu dobu některé dodávky dostanou až k objednavateli.