Společnost na procházky a mazlení nebo jen věrný přítel, který němě naslouchá. Více než polovina Jihomoravanů si bez svého domácího mazlíčka život nedokáže představit. Ročně na jejich péči vynaloží téměř patnáct tisíc korun a jsou ochotní se i zadlužit. Vyplývá to z čerstvých údajů průzkumu České spořitelny.

Nejoblíbenějším zvířetem v Jihomoravském kraji je pes. Ve své domácnosti jej má devětatřicet procent dotazovaných. Za péči o ně vynaloží majitelé ročně přes čtrnáct tisíc. „Pořízení i roční výdaje jsou poměrně vysoké. Cena za psa se v kraji pohybuje okolo 7 200 korun, což je výrazně výše než v ostatních krajích,“ sdělil manažer výzkumu Marek Šubr.

Areál brněnské Malé Ameriky.
Malá Amerika v Brně? Může v ní být obchodní pasáž jako v Miláně

Psům, jako jediným zvířecím kamarádům, dopřávají majitelé výcvik. „Mám dva psy, oba středně velká plemena. S každým zvlášť cvičím zhruba hodinu denně. Chci, aby byli poslušní, nejedli jídlo ze stolu nebo nepobíhali za cizími psy. Je to jak kvůli jejich bezpečnosti, tak kvůli pohodě v domácnosti,“ poznamenal Václav Vilches ze Znojma.

Za pětadvacet tisíc pořídil před dvěma lety svého anglického buldočka Pavel Golasowski z Brna. „Je to celkem přešlechtěná rasa, takže i každodenní náklady jsou poměrně vysoké. Dvakrát byl na operaci očí, která stála pět tisíc. Vyžaduje i dost času, každý večer mu čistím záhyby na kůži. Vždy jsem si ale anglického buldočka přál. Má skvělou povahu, vnímá co říkám, přijde mi jako můj bratr,“ uvedl muž.

Jihomoravané a domácí zvířata
Dvaašedesát procent obyvatel kraje si bez svého domácího mazlíčka nedokáže představit život.
Na jejich péči ročně vynaloží 14 900 korun.
Devětatřicet procent domácností má psa. Cena za pořízení psa se pohybuje okolo 7 200 korun, což je výrazně víc než v jiných krajích.
Druhým nejoblíbenějším zvířetem je kočka. Průměrné pořizovací náklady v republice sotva překročí tisícikorunu, na jižní Moravě však náklady činí 1 500 korun. Průměrné náklady na roční péči vyjdou na 10 200.
Zdravotní péče o mazlíčky stojí ročně v průměru 1 200 korun, na jižní Moravě 1 300.
Dvaatřicet procent Jihomoravanů je ochotných se kvůli péči na svého mazlíčka i zadlužit.
Dalšími oblíbenými zvířaty jsou ryby, králíci a papoušci.

Častým zvířetem v kraji je také kočka. Průměrná pořizovací cena zde je patnáct stovek, Brňan Jakub Bandoch za ni zaplatil dokonce šest tisíc. „Přítelkyně chtěla mazlíčka, a protože nemáme moc času, pořídili jsme si skotskou klapouchou kočku. Je skvělá, hrozně společenská a přítulná. Bereme ji s sebou i na dovolenou. Je jako naše dítě,“ podotkl.

Největší zájem o zakrslé králíky zaznamenali například v Pet centru v brněnském Králově Poli. „Jsou dlouhodobě nejžádanější. Pak také křečci a morčata. Zvýšila se poptávka i po velkých papoušcích, kteří umí mluvit, například žako,“ informovala mluvčí prodejny.

Významnou změnu vnímá v potravinách, které zákazníci požadují. „Mnohem častěji se zaměřují na kvalitní a dražší potraviny. Studují složení granulí i konzerv. Také se snaží své mazlíčky polidšťovat. Kupují jim speciální hamburgery, pizzu nebo hranolky,“ doplnila.

Trend větší starostlivosti o své mazlíčky potvrzuje i veterinářka Kateřina Zouharová z Jedovnic na Blanenska. „Lidé jsou ochotní za svá zvířata více zaplatit. Chtějí ošetřit i králíky, což nebylo běžné. Také pro mazlíčky pořizují kloubní hlavice z titanu. Takové operace stojí přes čtyřicet tisíc. Největší pokrok je v léčbě nádorových onemocnění. Když se před pěti lety majitel dozvěděl, že má pes nádor, obvykle už nad ním udělal křížek, nyní mají zájem o chemoterapii i chirurgické odstranění,“ popsala lékařka.