Jen úzký pruh světla z baterky na přilbě prozrazuje, kam šlápnout. V gumácích sestupujeme s průvodcem po schodech, stejně jako tajní agenti v době studené války. Ticho ve tmě prolomí železný zvuk závory. „Jsou neprůstřelné,“ rozevírá těžké kovové dveře vedoucí Znojemského podzemí Kamil Tomek.

Jsme sedm metrů pod zemí, v dlouho utajovaném krytu civilní obrany. Přímo v historickém centru Znojma, pod Masarykovým náměstím. Je opředený tajemstvím a nejasnostmi. Zajímala se o něj i americká tajná služba CIA. „Kryt jsme objevili před dvěma lety, když jsme dostali za úkol najít cestu pro optický kabel. Pod Daunovým palácem jsme vstoupili do sítě spletitých chodeb s vojenským vybavením,“ líčí Tomek.

Expozice ve znojemském podzemí.
Znojmo usiluje o další zápis do UNESCO. Po vinici Šobes tam chce mít i podzemí

Z nízkých klenutých stropů kape voda. Míjíme ručně kutaný výklenek. „Ten pochází ze středověku, lidé si tehdy hloubili chodby pod domy na uskladnění potravin, později sloužily jako válečné úkryty. Komunističtí představitelé je renovovali, o tom svědčí novodobé betonové stropy, elektroinstalace, umyvadla, sprchy i záchody. A také vojenské vybavení a cedule,“ ukazuje Tomek.

Snažím se rozluštit ceduli s nápisem Četa odmořování sadů, možná agenty zradila tehdy jen čeština, říkám si. O kus dál na mě vykoukne umyvadlo z doby první republiky, a stejně staré zábradlí opodál. „Tohle je cesta napříč minulostí. Od středověku, přes Třicetiletou válku, první republiku až po osmdesátá léta minulého století,“ potvrzuje Tomek.

Znojmo má pivní lázně. V historickém podzemí. Lidé se mohou naložit do dřevěných kádí se speciální koupelí a přímo z kádě si sami čepovat pivo.
Znojmo má pivní lázně. V historickém podzemí

Gumáky čvachtají ve vodě, víc je jí ale před námi. Obří betonová zásobárna vody vzbuzuje úžas. Voda čistá jako křišťál. „Vedou ji sem spodní proudy, měla by být užitková, ale klidně bych se jí napil,“ směje se průvodce.

V největší místnosti krytu, která ale nepřesahuje pár metrů čtverečních, se kdysi točil dnes rezavý obří větrák, na svém místě jsou i akumulační kamna. „Chceme zde udělat jedinečnou expozici. Návštěvník si bude moct zavolat starým polním telefonem na kličku, změří si radioaktivitu, nasouká se do protichemického obleku, dá si plynovou masku,“ promýšlí Tomek plán radnice zpřístupnit kryt zájemcům. Záleží, jak práce stihnou řemeslníci, kteří v těchto dnech začnou s ražením nového vstupu pro veřejnost.

Schody do zdi

Svit baterky prozrazuje, že tyhle schody nikam nevedou. Končí ve zdi. „Kdysi vedly pod morový sloup na náměstí, kde byl vchod. Ale jen do druhé světové války, protože Němci tu měli protiletecký kryt v programu Luftschuct,“ upozorňuje Tomek.

Ptám se na historické dokumenty, průvodce krčí rameny. „Pátrali jsme, ale žádné nejsou. Pamětníci o krytu neměli tušení. Jen jeden, ale nechtěl o tom mluvit. Jen zmínil, že když se kryty civilní obrany v roce 1994 rušily, přijeli tajní, sebrali papíry a beze slova odvezli. Mohl tu být velící štáb, kdyby nás napadli Američané. Kryt mohl sloužit státní bezpečnosti, ale to jsou domněnky,“ zvažuje Tomek.

Znojemské podzemí.
Znojmo chystá novinku: adrenalinové podzemí

Jako rozbuška naopak zafungovalo zjištění, že činnost agentů ve Znojmě měli pod kontrolou Američané. „Kolega voják objevil na internetu dokument CIA z roku 1956. Je šifrovaný, ale jsou na něm kódy GPS, údaje o populaci i munici ve Znojmě. V případě jaderného konfliktu by s tím nejspíš pracovali,“ odtajňuje Tomek.

Budoucí adrenalinovou zajímavost Znojma vítá i vedoucí tamního turistického centra Lucie Binko. „Turisté k nám nejezdí už jen na víkend, pobývají tu celý týden, můžeme jim teď nabídnout další zážitek,“ vítá.

Překvapeně naopak reagovala Marie Němečková. „Kryt pod náměstím? Nikdy jsem o něm neslyšela,“ podivila se obyvatelka města.

Tajný kryt civilní obrany ve Znojmě

- Objevili ho náhodou před dvěma lety pod Masarykovým náměstím v centru města.

- V roce 1994 neznámí úředníci odvezli bez vysvětlení všechny dokumenty.

- Jeho využití je zahaleno tajemstvím, zajímala se o něj CIA.

- Znojemští teď z krytu udělají další adrenalinový zážitek v podzemí. Pro návštěvníky prorazí nový vchod.

- Vybavení nechají v nezměněném stavu, aby měli návštěvníci stejný pocit, jako objevitelé krytu.