Žáci mohou pomocí webové stránky projektu nahlásit, že se ve třídě necítí dobře a upozornit tak vedení školy, aby situaci řešilo. „Ohlášení je zcela anonymní, třeba na rozdíl od schránek důvěry, které bývaly na chodbách. Žáka mohl kdokoliv vidět a nevěděl, kdo si jeho vzkaz přečte. Nyní ví, že podnět přijde osobě, kterou k tomu určilo vedení školy," zmínil jeden ze zakladatelů David Špunar.

Školy se do projektu registrují zdarma. Jejich zájem byl hned po spuštění obrovský. „Původně jsme chtěli získat padesát škol do konce školního roku, stejný počet se však přihlásil za půl dne. Po celé republice máme v současné době dvě stě zaregistrovaných škol, z Brna zatím šest," popsal zakladatel Jan Sláma. Od studentů po celé republice už dostali 150 žádostí o pomoc v jejich škole.

Nový brněnský průvodce vzbudil emoce u některých starostů obcí na jižní Moravě.
Dýchne na vás nicota. Bizarní popis obcí v průvodci Brnem pobouřil starosty

Zakladatelé společně podnikají od dvanácti let a mají za sebou řadu projektů, kvůli nimž se nechali v šestnácti letech zplnoletnit. Nenech to být vytvářeli asi tři měsíce. „Se šikanou jsme se všichni na základní škole setkávali, byť nepřímo. Chtěli jsme pomoct svým spolužákům," řekl Sláma.

Na projektu mladí podnikatelé spolupracují i s Linkou bezpečí. „Na stránkách projektu máme i kontaktní formulář k nám, který už využili od pondělí čtyři lidé," zmínil její vedoucí Peter Porubský. Hovorů na Linku bezpečí kvůli šikaně podle něj přibývá. Za loňský rok jich přijali dva tisíce, což je o sedm set více, než v roce 2015. Nejspíš kvůli většímu prostoru jevu v médiích.

Internetové nahlášení šikany považuje Porubský za více anonymní a tím i bezpečnější. Děti zapojuje k všímavosti a vyzývá takzvanou mlčící většinu, která se o problému zdráhá mluvit. Zneužívání anonymity a jednoduchosti projektu na webu se neobává. „Je přirozené, že děti chtějí nový nástroj zkoušet. Stále je ale lepší mít dva falešné podněty ze tří, než jednu reálnou oběť, jíž by se nedostalo pomoci," řekl Porubský.

Projekt vítá například ředitel brněnské základní školy Vedlejší Jan Harmata, přestože zvýšený výskyt šikany nepozoruje. „Je chvályhodné, že se o šikanu zajímají. Myslím si ale, že bude stejně hlavně v kompetenci konkrétních škol a jejich psychologů se s ní vypořádat," sdělil.

Minulý týden udělila projektu záštitu i ministryně školství Kateřina Valachová. O šikaně je podle ní potřeba mluvit. „Při besedách s rodiči slyším, že na našich školách šikana je, paradoxně u dětí, co nějak vynikají. Za nejhorší pokládám skálopevná tvrzení škol, že u nich šikana neexistuje," prohlásila ministryně.

Ilustrační foto.
Drogově závislých dětí přibývá. V Brně pro ně vznikne ojedinělé centrum