Dělí se s diváky o podrobné informace o sportovních úspěších soutěžících a zároveň silákům uděluje cenné rady. Nechybí ani vtipné postřehy. „Toto si soutěžící trénovali s přítelkyní při nákupu ve Vaňkovce," glosuje Gryc dispciplínu Carry medley. Ta spočívá v tažení kufru o váze sto deset kilogramů na vzdálenost patnáct metrů, kterou siláci musí zdolat hned dvakrát.

I přes vysoké teploty divákům z výkonů soutěžících mrazí. Samotní siláci si nemohou přátelskou atmosféru vynachválit. "Moc se mi tady líbí, jsou tu super lidi i atmosféra,“ nechává se slyšet Josef Kooš. Tento potetovaný muž soutěží v kategorii nad pětadevadesát kilogramů, a o titul Strongmanase utkal již v Praze a dalších městech. Do Jedovnic se kvůli soutěži vydal až z dalekého Štětí na Slovensku.

Jan Pořízek je duší blanenského skautingu.
Odměna? Když z dětí vyrostou slušní lidé, říká duše blanenského skautingu

Ale to se už borci pouští do splnění dalšího úkolu. Divácky atraktivní je zejména disciplína tahání hasičského auta. Někteří soutěžící mají zpočátku problém dát třítunový kolos do pohybu. Pomáhá jim povzbuzování přihlížejících. "To dáš, zaber, nevzdávej to," ozývá se z publika. Nakonec se podaří auto rozpohybovat opravdu všem.

O soutěži
Soutěžilo 20 mužů ve 2 kategoriích – muží do 95 kg a nad 95 kg, kteří měřili své síly v 5 disciplínách:
* Car pull (tahání hasičsckého auta v popruzích s pomocným protilanem)
* Tlakové medley (90 - 100 kg loglift, 45 – 55 kg jednoruční činka a 90 – 100 kg axle osa)
* Carry medley (přenášení 95 - 110 kg těkých ocelových kufrů a super yoke 230 - 260 kg)
* Tire flip (převracení pneumatiky vážící 300 kg)
* Deadlift (mrtvý tah se 180 či 200 kg na počet opakování za minutu).

Své o tom ví i soutěžící David Stráček. „My jsme to měli celkem na rychlo. Příprava trvala jenom měsíc, ale snažil jsem se do toho dát úplně všechno,“ prozrazuje Stráček.

Dnešní soutěž si pochvaluje. "Skvělá organizace, skvělé počasí, nemůžu tomu nic vytknout, jenom člověk občas udělá chybu," říká.

Při zvedání stokilového závaží v každé ruce a převracení třísetkilogramové pneumatiky je na tvářích znát soustředěných soutěžících i fyzická bolest. Následuje obrovská radost z podařeného výkonu.

Zejména ženy mají ale obavy o zdraví soutěžících. "Je to úžasné, ale na druhou stranu je mi jich líto. Jsou celí upocení a to, jak prohýbají při zvedání závaží záda, je hrozné. Vždyť jsou to mladí kluci a za chvíli budou mít po plotýnkách,“ nechává se slyšet paní Martina z Jedovnic. A nezápolí jen siláci. Přetahování lanem si mohou vyzkoušet i přihlížející.

Zatopený lom na okraji Blanska je vyhledávanou lokalitou pro koupání. Je však v soukromých rukou a platí tam zákaz koupání. Ten lidé porušují.
Zákaz vstupu do lomu? Majitel na plavce volá policii

První ročník soutěže nasazuje vysokou laťku a zároveň nutí přítomné k zamyšlení, kam až lidská síla, odhodlanost a vytrvání dokáže zajít.

Soutěž Strongman není pro příznivce extrémního silového sportu neznámý pojem. Tato soutěž se v České republice objevila již před dvaceti lety a za tu dobu si získala mnoho příznivců.

RENATA SPOTZOVÁ

Obezitoložka a diabetoložka Dita Pichlerová pochází z Brna.
Zhubla 30 kilo, teď radí jiným. Vybírají si mě proto, že jsem byla tlustá, říká