Nejedná o jediné místo jižní Moravy, kde se horko podepisuje na kvalitě přírodních vod. Nejhorší je situace na brněnské přehradě na Kozí Horce a v Rakovci.

Rozhovor na konci týdne s Jindřichem Pokorou ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Voda, přidaný cukr a barviva? I taková zvěrstva objevíme, říká Pokora z inspekce

Tam hygienici už od poloviny července vodu označují za nebezpečnou ke koupání. „Jakmile dojde k masivnímu nárůstu sinic a řas, případně vodního květu, vydáváme informaci, že voda není vhodná ke koupání, případně koupání přímo zakazujeme. Hrozí totiž bezprostřední riziko zdravotních problémů,“ varoval ředitel odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice Brno Miroslav Staněk.

Kvalita vody v přírodních koupalištíchBLANSKO
• Stupeň 3 (zhoršená jakost vody): Letovice Vranová, Letovice Svitavice, Palava, Suchý
BRNO
• stupeň 5 (nebezpečná ke koupání): Brněnská přehrada: Kozí Horka, Rakovec,
• Stupeň 3: Br. přehrada: Osada, Rokle, Sokolské koupaliště,
• Stupeň 1 (vhodná ke koupání): Jezírko Wellness Infinit Maximus, koupací biotop Brno – jih, Kovalovice
BŘECLAV
• Stupeň 3: Nové Mlýny – horní nádrž – laguna
• Stupně 1, 2 (mírně zhoršené vlastnosti): Nové Mlýny – horní nádrž – laguna 2
HODONÍN
• Stupeň 1: Lučina střed, Bohuslavice
VYŠKOV
• Stupeň 1: Luleč
ZNOJMO
• Stupeň 3: Výrovice
•Stupeň 1: Bantice, Vémyslice, Vranovská přehrada – pláž Vranov


O něco lépe jsou na tom podle posledních měření přírodní vody ve zbytku jižní Moravy. Například na Blanensku mají všechny zhoršenou kvalitu. Na koupání tak mohou doplatit jen citlivější návštěvníci přírodních koupališť.

Milovníky koupání na Vyškovsku láká lulečské koupaliště U Libuše v zatopeném lomu. „Voda v něm není přehřátá, takže se člověk osvěží. Tím, že je chladná, se také tak nekazí, proto vím, že do Lulče můžeme bez obav jezdit celé léto,“ prozradila Terezie Zikmundová.

Její slova potvrzují i hygienici. Celý loňský rok vykazovala lulečská voda nejlepší kvalitu a stejně tak je tomu i letos. Poslední vzorky tam ale hygienici odebírali koncem července. Podle hygienika Staňka není častější kontrola nutná.. „Je to jedno z míst, které stačí kontrolovat méně často, protože se parametry tak rychle nemění,“ vysvětlil.

Jinde však jeho kolegové vyráží do terénu mnohem častěji. „Jsou vody, kde se ukazatele velmi rychle mění. Často vyjíždíme například do Letovic, na blanenskou Palavu i rybník Suchý. Do lokalit jezdíme i v době mezi odběry, kdy zjišťujeme aktuální stav přímo na místě,“ přiblížil Staněk.

Na jihu Moravy se lidé ovšem chodí koupat i do lokalit, které hygiena pod kontrolou nemá. Například do části Novomlýnské nádrže v Pavlově. Podle informací Deníku Rovnost některým voda způsobila zdravotní problémy. „Měli jsme o tom nějaké zprávy. Stav vody je špatný, nedá se v ní koupat každoročně. Místní to vědí, je zelená a odpudivá,“ sdělil místostarosta Pavlova Zdeněk Mikulský.

ALENA GRYCOVÁ, JAN KUCHTA

Ilustrační foto
Policie pátrá po pastevci koní. Utekl z ústavu, vyhledává krátkodobé brigády