Už celkem šestkrát se letos obyvatelé Únanova znepokojivě dívali za houkajícími hasičskými cisternami, které směřovaly k velké skládce nedaleko vesnice. Podle hasičů naštěstí nebyly požáry skládky velké a zásahy příliš náročné. Požáry nikoho neohrozily.

Podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Mikošky šlo vždy o hloubkové požáry uvnitř skládky. „Zásahy na těchto požárech byly časově méně náročné, pohybují se kolem jedné hodiny a byly bez výraznějšího nebezpečí pro zasahující. Plocha požáru byla vesměs v řádech metrů,“ uvedl Mikoška.

Ilustrační foto.
Kam s odpady? Obce řeší konec skládek, výrazně je omezí zákon

Jak dodal, hloubkovým požárům uvnitř skládky v podstatě není možné ze strany provozovatele skládky zabránit. „Zde je problém, že se jedná o požár opakovaný. Je možné, že v odpadu je nějaká chemikálie, která opakovaně reaguje a začne hořet. Proto je potřeba respektovat skutečnost, že ne každý odpad lze vyhazovat běžně do kontejnerů,“ upozornil Mikoška.

Výjezdy hasičů vnímá jeden z obyvatel Martin Málek. „O skládce a požárech pochopitelně vím. My o tom však prakticky nevíme. Skládka je poměrně daleko za vesnicí a je v takovém dolíku. Když fouká, jde vítr většinou od vesnice pryč. Nemám problém s tím, že tady skládku máme, obavy nemám a pokud mám informace i od místních hasičů, větší požár tam nehrozí,“ uvedl Málek.

Maria Pia Kothbauer, princezna Liechtenstein (dáma v barevné halence), navštívila Moravský Krumlov.
Lichtenštejnská návštěva: princeznu Maria Pia Moravský Krumlov okouzlil

O skládce:
• Skládka funguje od roku 1992. Provozuje ji FCC Únanov, s. r. o., ve které má obec třetinový podíl.
• Obec má díky skládce roční příjem 15 milionů korun.
• Z toho 12 milionů tvoří částka, kterou stanovuje zákon za ukládání odpadů.
• Dva miliony činí nájem z pozemku, 1 milion korun je podíl na zisku.

Starosta Únanova Vojtěch Fabík tvrdí, že na skládce byl již dříve problém s hašeným vápnem. „To jsme už řešili a odstranili. Tento odpad se na skládku již nevozí,“ přiblížil Fabík s tím, že skládku čeká rekultivace.

„Tu jsme nyní schválili. Bude stát devět milionů korun a mimo jiné zamezí přívodu vzduchu do skládky,“ dodal.

Každý rok kontroluje největší skládku na Znojemsku Česká inspekce životního prostředí. „Poslední kontrolu jsme provedli v září loňského roku. Zkontrolovali jsme skládku, záchytné jímky, ale také doklady o tom, jaké odpady se na skládku vozí včetně výsledků monitoringu vlivu skládky na životní prostředí Nezjistili jsem žádné problémy,“ sdělila tisková mluvčí inspekce Jana Jandová s tím, že výsledky kontrol najdou lidé na webu ministerstva životního prostředí.

Ilustrační foto.
Neopatrnost stála manžele přes čtyřicet tisíc. Zloděj jim vykradl auto