Vinařský rok většinou končí koncem října nebo v listopadu, jen výjimečně později. Ve valtickém vinařství sbírali hrozny kvůli nepříznivému vývoji počasí ještě začátkem prosince. A menší část úrody ponechali ve vinicích ještě déle pro ledové víno. „Požadovaných minus sedm stupňů Celsia pro sběr nakonec přišlo až 27. prosince, ale podařilo se,“ dodal Šťastný.
Slámové víno je další sladká rarita. Podle Šťastného hrozny musí ležet na slámě nebo rohožích více než devadesát dní. „Výrobou slámových vín se zabýváme již desítky let. Hroznů odrůdy Pálava jsme sbírali ke konci září na naší vinici Brodské stráně, která proslavila valtické vinaře ve světě odrůdou Sauvignon,“ uvedl.
Odrůda Pálava se podle Šťastného díky své vyšší přírodní cukernatosti a příjemné vůni, připomínající květ růže a lipového medu, pro výrobu slámového vína výborně hodí. „Celkem jsme teď lisovali téměř půldruhé tuny hroznů. Výlisnost očekáváme až pět set litrů. V současné době má vylisovaný mošt kolem 32 stupňů cukernatosti,“ vyčíslil.
Jak už Deník Rovnost informoval, komplikované vinobraní ročníku 2020 příliš nepřálo ledovému vínu a mnozí vinaři jeho výrobu vzdali. Slámové víno vyrábí na Mikulovsku třeba i vinařství Sedlecká vína. „K lisování přistupujeme až po pořádném vymrznutí plísně na hroznu, výsledný extrakt pak je čistší,“ vysvětlil tamní sklepmistr Ctirad Králík.