Oproti deštivému pátku je v sobotu v Brně a okolí přiznivé počasí a láká na Veveří davy lidí. „Návštěvnost je obrovská. Je odhadem větší než byla v minulém roce. Loňský ročník byl specifický, protože byl po dvouleté covidové pauze. Podle mého odhadu dnes přijde mezi třemi až čtyřmi tisíci lidí," odhaduje v sobotu odpoledne jeden z organizátorů Pavel Pichler.

Velký zájem je vidět už na plném parkovišti pod hradem a také v plných autobusech městské hromadné dopravy, které míří k Veveří od zoologické zahrady. Obvykle ve všední dny jezdí jeden autobus linky 303 každou hodinu, nyní míří k Veveří i několik vozů za sebou.

Orloj na náměstí Svobody v Brně.
KVÍZ: Caracas, Augec či Monte Bú. Otestujte si, jak dobře se vyznáte v Brně

Ne všechna obvyklá parkovací místa jsou však k dispozici. Organizátoři kvůli pátečnímu vydatnému dešti museli uzavřít louku, která běžně bývá na parkování. „Posíláme auta na odstavné parkoviště do Rokle. Někteří nejsou s organizací parkování úplně spokojení, ale dělali jsme, co bylo v našich silách," říká Pichler.

Návštěvníci v horní části hradu chodí mezi jednotlivými stánky uzenářství a vybírají, které je podle nich nejlepší. Svého favorita mohou podpořit i v hlasování. „Letos jsou tady tři noví uzenáři. Chybí vítěz z posledních tří let. Budeme překvapení, kdo letos nakonec vyhraje," sděluje Pichler. Při své premiéře se nakonec korunovaným králem uzenářů stává Řeznictví U Pavlíků - Luděk Ošmera z Kralic nad Oslavou.

Vyhlídkové kolo i kluziště na Moravském náměstí ukončí svůj provoz v příštím týdnu.
Poslední projížďka a bruslení. Vyhlídkové kolo i kluziště v centru Brna končí

Mnozí z příchozích v sobotu využívají možnosti zakoupit si regionální masné potraviny a odcházejí s plnými igelitovými taškami. Někteří dávají přednost klobásám, jiní si zase rádi smlsnou třeba na škvarcích.

Vítěz soutěže o Nejlepší domácí uzené Rostislav Pipek.Vítěz soutěže o Nejlepší domácí uzené Rostislav Pipek.Zdroj: Deník/Michal Hrabal

Své vzorky přinesli na slavnosti i amatérští uzenáři, kteří se už dopoledne účastní soutěže o Nejlepší domácí uzené 2024. V tvrdé konkurenci devíti účastníků nakonec vítězí Rostislav Pipek a od hejtmana Jana Grolicha získá kromě věcných cen i pohár.

Známá herečka i zdatná kuchařka Markéta Hrubešová, která soutěží provázela, je ráda, že oproti minulému roku nemusela zasednout v hodnotící komisi. „Bylo složité vybrat toho nejlepšího. Mě chutnaly všechny vzorky," vrací se k loňsku. Její vyuzená kuchařská show s ochutnávkou teprve přijde na řadu.

Tramvaje s reklamním polepem nejsou v Brně ojedinělé.
Kritika reklam na šalinách v Brně: Z polepených oken je mi zle, tvrdí cestující

Hejtman Grolich při předávání ocenění přiznává svou lásku k uzenému, ale dělat ho neumí. „Jednou mi to svěřil otec, ale přetočil jsem teploměr a měl jsem za hodinu hotovo. Maso jsem upekl," svěřuje se se svým neúspěchem.

Ti, kteří s uzením nebo zpracováváním masa ješt nezačali, se mohou přiučit ve zdejší mistrovské řeznické dílně, kde řezník Laďa porcuje maso. „Žebra můžeme udit, můžeme je i péct," komentuje Martin Klouda z Maso Klouda.