Obchodníci se brání. Parkování zdarma tolerují většinou dvě až tři hodiny. Pak chtějí po řidičích padesát až sto korun za každou započatou hodinu.

Ten, kdo pravidla řetězce porušuje, riskuje komplikace. „Na auta, která zabírají zákazníkům místo, můžeme zavolat odtahovou službu,“ uvedla například mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Podle mluvčí Lidlu Zuzany Holé lidé parkují hlavně u supermarketů na frekventovaných místech, kde jsou obchody a sportoviště. „Tohoto problému si v Brně všímáme, na ulici Dornych už jsme museli postavit závory,“ sdělila.

Matěj Hollan.
Zdražíme parkovné v centru, plánuje Hollan. Řidiči by platili i o víkendech

Problémy s parkováním se podle mluvčí Billy Dany Bratánkové netýkají jen Brna, „Snažíme se to řešit spoluprací s jednotlivými městy. Tam, kde je to možné, zavádíme vjezdové brány a budky s hlídačem,“ řekla.

Strážníci supermarketům nemohou pomoci. „Pokud zákazníci respektují dopravní značení a podmínky stání, nijak je trestat nemůžeme. Ví to i vedení obchodních řetězců, a pokud jim místní nebo lidé dojíždějící do práce blokují parkoviště, sami se podle toho zařídí,“ řekl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Některé řidiče však hustý provoz na parkovištích řetězců odrazuje. „Zastavuji tam opravdu jen na nákup. Myslím si, že je na těchto parkovištích větší šance, že mě někdo ťukne,“ řekla Pavla Drobná.

Jediné parkoviště Park and Ride v Brně se nachází poblíž Ústředního hřbitova v Heršpické ulici. Do čtyřiadvaceti hodin od vjezdu je parkování na něm zdarma.

Mladík údajně poničil tři auta v brněnských Černých Polích, hlídka městské policie ho chytila na útěku.
Poničil tři auta, pak utíkal strážníkům. Vandal skončil v poutech

JIŘÍ KRÁL, DANIEL HRBOLKA