Takto může od platnosti nových jízdních řádů dvanáctého prosince vypadat realita na českých kolejích. Jestli žluté vlaky skutečně vyjedou, není stále jasné. „Správa železniční dopravní cesty o tom rozhodne v zákonném termínu do konce listopadu," zopakovala mluvčí organizace, která sestavuje jízdní řády, Kateřina Šubová. Vstup nového dopravce ale může nepřipraveným cestujícím zkomplikovat život.

Lidé, kteří se vydají na cestu ve skupinách, budou mít situaci nejjednodušší. „Musí se nám povinně hlásit a jejich jízdenka je vázaná na spoj. Pokud nepojede, spojíme se s vedoucím a vrátíme celé jízdné," vysvětlila mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

RegioJet na trati:- soukromý dopravce RegioJet zatím jezdí na trati z Prahy do Ostravy a dále na Slovensko
- mezi Prahou a Brnem chce provozovat tři páry vlaků
- dva pojedou dále do Bratislavy, jeden do Starého Města u Uherského Hradiště ve Zlínském kraji
- České dráhy i RegioJet soupeří o spoje ve stejný čas
- Správa železnic rozhodne do konce listopadu

V jiné situaci budou samostatní cestující, kteří si jízdenky kupují dopředu. Už nyní si je totiž mohou koupit k oběma dopravcům. „Pokud naše vlaky nakonec na trať nevyjedou, vrátíme všem jízdné," uvedla mluvčí skupiny Student Agency, do které patří i RegioJet, Radka Šťávová. U Českých drah budou muset cestující využít spojů v jiné časy, dopravce vrátí peníze jen za místenky.

Úplnou smůlu ale mohou mít ti, co by ke žlutým vlakům dorazili bez jízdenky a místenky. „Všechny naše spoje jsou místenkové," sdělila Šťávová. Pokud budou ve vlaku místa, mohou si cestující jízdenku koupit i uvnitř. Jinak se ale může stát, že zůstanou stát na peronu. U Českých drah dosud ve špičkách cestující i postávali v chodbách.

O tom, že vlaky vypraví někdo jiný, než u koho si cestující zakoupili jízdenky, se lidé ani nemusí dozvědět. Ani u jednoho dopravce totiž nemusí povinně uvádět své kontaktní údaje. „Cestující by si měli dopředu zjistit, jestli u jejich spoje nejsou nějaké změny. Dozví se to na našich stránkách, v mobilní aplikaci, zavoláním do call centra nebo v železničních stanicích," informovala Bezuchová.

RegioJet chce mezi Brnem a Prahou provozovat tři páry vlaků. Požádal si o odjezdy z Brna po šesté a sedmé hodině ráno a dále po páté hodině odpoledne. V opačném směru pak opět po sedmé hodině ráno a po třetí a páté hodině odpoledne. Dva páry budou jezdit až do Bratislavy, jeden do Starého Města u Uherského Hradiště ve Zlínském kraji.