Řada místních má však velké obavy, že střelbou ohrozí lidi na nové stezce. „Doslechl jsem se, že v této, téměř jedné z nejrušnějších částí ostrova, má být biatlonová střelnice. Byť jen vzduchovková. Doufám, že je to fáma, i když Blansko je na to dost velký Kocourkov,“ napsal na web města jeden z místních. Podobně to vidí i další lidé.

Cyklostezka za zády

Podle Radka Šinkory z oddílu Biatlon Blansko jsou obavy místních zcela zbytečné. Střelnice je vzduchovková. Mají na ní trénovat děti a vždy pod dohledem zkušeného trenéra. Střílet budou ze vzduchovek proti fotbalové tribuně, která je celá krytá plechem. Cyklostezku tak budou mít při střelbě za zády.

Stovky dobrovolníků v sobotu uklízely Moravský kras. Už popětadvacáté. Za odměnu si u Skalního mlýna opékali špekáčky a mohli si prohlédnout jeskyně.
Dobrovolníci uklízeli Moravský kras. Někteří i závodili, kdo sebere odpadky dřív

Na střelnici si museli biatlonisté sehnat znalecký posudek, který přesně vymezuje pravidla jejího provozu. „Lidé nemusí mít žádný strach. Bude se střílet na terče proti fotbalové tribuně, která je vysoká přes tři metry a ze zadní části celá zakrytá plechem. Takže ani fotbaloví fanoušci nejsou v ohrožení. Cyklostezka povede za zády střelců, tím směrem se střílet vůbec nebude. Navíc děti musí být po celou dobu střeleckého tréninku pod dohledem zkušeného trenéra. Ten za to, co se na střelnici děje, nese plnou odpovědnost,“ řekl Šinkora.Trenér Radek Šinkora z Biatlonu Blansko ukazuje místo, kde vzniká vzduchovková střelnice.Zdroj: Deník / Charvát Jan

Znalec v oboru kriminalistiky a balistiky zbraní a munice Alois Skoupý uvedl, že vybudování vzduchovkové střelnice nepodléhá schválení policie. Její chod je v režii provozovatele. „Vybrané místo je vhodné. Je v rovinatém přehledném místě. Plech na zadní části tribuny spolehlivě zastaví všechny broky, náhodně vystřelené mimo terč. Je však potřeba zabezpečit všechny případné mezery a otvory, kterými by broky mohly proniknout skrz stěnu,“ upřesnil po prohlídce místa Skoupý.

Oplocená střelnice

Střelnice má být také oplocená a viditelně označená s tím, že se jedná o střelnici z plynových zbraní kategorie D. Vznikne na pozemcích města. To je biatlonovému oddílu dá do dlouhodobé výpůjčky. „Oddíl už dodal všechny potřebné dokumenty a balistický posudek. Se vzduchovkovou střelnicí nemáme problém. Smlouva o výpůjčce je před podpisem. Další část cyklostezky se ale začne stavět zřejmě až příští rok. Letos jsme dali přednost úseku přes autobusové nádraží, která se má opravovat,“ řekl vedoucí blanenského odboru investic a územního rozvoje Marek Štefan.

Ilustrační foto.
Sezona trhů začíná. Prodejce neodradilo ani zavedení elektronické evidence tržeb

Radek Šinkora dodal, že ve výpůjčce bude mít oddíl plochu o velikosti tři tisíce metrů čtverečních. Kromě střelnice by tam chtěl časem vybudovat také venkovní posilovnu. „Na střelnici budou trénovat děti do patnácti let. Ve spojení s novou cyklostezkou je to pro nás perfektní místo pro trénink. Nyní ze vzduchovek střílíme na hřišti na Obůrce, ale tam zase nemůžeme jezdit po střelbě na lyžích nebo na bruslích. Kvůli tomu jezdíme až do Nového Města. Oddíl má v současnosti sedmnáct dětí a zájemců o biatlon přibývá. Od nového zázemí si hodně slibujeme,“ řekl.