„Povoluje se původní řešení stavby, žádné jiné schůdné řešení nebylo navrženo. Ponechání parametrů silnice v aleji rekonstrukci celého silničního tahu znehodnocuje. Přeložení silnice do jiné trasy je věcí územního plánu, nikoliv stavebních řízení. Opět je třeba podotknout, že stavba má pravomocné územní rozhodnutí, do kterého nebylo podáno žádné odvolání,“ informoval Petr Holeček z odboru kanceláře jihomoravského hejtmana.

Stavební povolení na rekonstrukci silnice kraj před časem na základě odvolání zrušil pro formální nedostatky. Stejně jako povolení ke kácení starých stromů. To nyní řeší úředníci ve Velkých Opatovicích a zásah do krajinného rázu pak jejich kolegové v Boskovicích.

Na akci kraj získal dotaci 80 milionů korun. Nyní ho ale tlačí ho čas. Na podzim se dělníci musí pustit do práce, jinak o dotaci přijde. „Z mého pohledu to byly před časem ze strany kraje jen plané sliby, že se bude snažit najít nějaké jiné řešení. Za alej budeme bojovat dál,“ uvedla Alice Hrbková ze spolku Svárovská alej svobody.

Přírodovědec Vlastislav Káňa se dlouhodobě věnuje studiu netopýrů. Nyní pomáhá týmu odborníků s výzkumem v Býčí skále na Blanensku. To je v Moravském krasu klíčové zimoviště těchto létajících savců.
Netopýr přežije extrémní věci. Zabít ho ale paradoxně může stres, říká odborník

Členové spolku před časem ohledně kácení části aleje sepsali petici. V projektu opravy silnice navrhli vyjmutí půl kilometrového úseku přímo v aleji a zachování převážné části stromořadí po obou stranách cesty. „Rekonstrukce by se tomto úseku upravila. Vybudovaly by se zálivy pro vyhýbání a doporučil zákaz vjezdu nákladní dopravy s hmotností nad deset tun, mimo dopravní obsluhu. Navrhujeme snížení rychlosti na šedesát kilometrů v hodině,“ napsali v otevřeném dopise krajským zastupitelům aktivisté.

Zároveň nezpochybňují, že silnice je pro Velké Opatovice a okolní obce důležitá. Ale není podle nich tak vytížená, aby ji bylo nutné i v úseku aleje rozšířit na úkor stromů. Většina zmíněných lip je přitom v dezolátním stavu. Stromy, které půjdou k zemi nahradí nová výsadba.