Věnce a kytice zdobily včera večer oltář kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Šlapanicích na Brněnsku. S filmovou i divadelní herečkou se tam na zádušní mši přišly rozloučit stovky lidí. „Vždy, když si ji vybavím, tak jen s jejím kouzelným úsměvem. Ke všem byla vždy přátelská. Ve škole se neváhala připojit ke každé rošťárně, to se pak její úspěch roztáhl ve zvonivý smích,“ vzpomínala spolužačka Hana Kubiznová.

Věčný klid nalezla včera večer na šlapanickém hřbitově. Z kostela ji tam doprovodil smuteční průvod vedený kapelou, kterou založil hereččin otec. Za melodie z filmu Tři oříšky pro Popelku uložili bílou urnu do země. „Bude pohřbena v rodinné hrobce a vrátí se do náruče rodičů, které velmi milovala,“ řekl před obřadem koordinátor smutečních akcí Ivan Vavro. Na náhrobku je stříbrně vyryté jméno Libuše Abrhámová, rozená Šafránková.

Herečka se narodila v Brně, dětství prožila právě v nedalekých Šlapanicích. Ve městě chodila na základní školu, do kostela a hrála v ochotnickém divadle. „Právě zde si jí všiml Antonín Moskalyk, její talent odhalil velmi brzy a odstartoval její hereckou kariéru,“ doplnil Vavro.

Charita. Ilustrační foto.
Na pomoc po tornádu se už vybrala miliarda, čeká se nápor dobrovolníků

Při studiích na brněnské konzervatoři jezdila vlakem domů, do bílého domku ve Smetanově ulici. „Byl to úplně poslední dům ve Šlapanicích, už tam pak začínala pole. Teď je ulice zas o kousek dál, pořád je ale poklidná. Naproti bylo koupaliště a sportovní areál, už je ale všechno pryč,“ popsal šlapanický kronikář Josef Kopecký.

Další léta svého života už herečka trávila v Praze. Domek ve Šlapanicích s manželem Josefem Abrhámem ale udržovali. „Jezdila sem velmi často, jen to Šlapaničtí příliš nevěděli. Nikde se nereprezentovala, veřejně se neukazovala a chránila si své soukromí. Ale její sousedé a přátelé věděli, že Libuška přijela,“ poznamenal Vavro.

První angažmá dostala v Brně v roli Julie v Shakespearově tragédii Romeo a Julie na prknech Mahenova divadla. Na filmovém plátně dostala premiérovou roli Barunky v čtyřdílné Moskalykově Babičce. Zřejmě nejvíce se do paměti diváků vryla hlavní rolí Popelky ve vánoční pohádce od Václava Vorlíčka. „Byla jsem pozvaná na konkurz, který jsem absolvovala se spoustou dalších Popelek. Zkoušely se dvojice, kdo se ke komu typově hodí. Přišla jsem jako jedna z posledních a zbyly na mě jen šaty, do kterých se zřejmě nikdo nevešel. Možná i proto jsem uspěla,“ vzpomínala herečka se smíchem.